Ingezonden persbericht


Persbericht

Samenwerkingsovereenkomst getekend tussen ConQuaestor en VU Amsterdam Vernieuwende manier om gemeenten duurzaam kennis aan te reiken

Utrecht 13 februari 2009 - Prof. Dr. Goos Minderman van de Vrije Universiteit Amsterdam en Drs. Jan Bosman, directielid van ConQuaestor, hebben gisteren een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, gericht op onderzoek naar de 'Best Practices' van de grote gemeenten in Nederland. Deze 'Best Practices' worden in samenspraak met een grote groep van gemeenten opgebouwd en interactief met elkaar gedeeld. Daarmee komt directe praktijkkennis beschikbaar, die door de deelnemende gemeenten gebruikt kan worden. Deze kennis slaat de brug tussen wat gemeenten beleidsmatig willen, hoe dit goed gemonitored kan worden en hoe dit ook vertaald kan worden in de verantwoordingsinformatie van gemeenten. Dit samenwerkingsproject is erop gericht om op interactieve wijze concrete aanbevelingen te ontwikkelen voor gemeenten in de keuze voor prestatiemaatstaven in hun verantwoordingsdocumenten.

Binnen de samenwerking staat kennisopbouw en kennisdeling centraal. Het meerjarige karakter van de samenwerking (2009-2012) onderstreept de fundamentele aanpak ervan en benadrukt ook de insteek om de resultaten duurzaam met de gemeenten te delen.

Vernieuwend
Het onderzoeksprogramma is anders van opzet dan de meer traditionele onderzoeken. In plaats van een theoretische norm te stellen en vervolgens te constateren dat gemeenten hier helaas ver vandaan blijven richt het programma zich juist op het bij elkaar brengen van concepten die hun praktische waarde en feitelijke werking hebben bewezen. Daarmee combineert het programma de actief wetenschappelijke zoektocht naar goed werkende concepten met een directe praktische toepassing door gemeenten. Een onderzoeksprogramma dus dat nadrukkelijk verder gaat dan de studeerkamer of het congrescentrum.

Jan Bosman zegt hierover: 'ConQuaestor wil zich onderscheiden als een echte kennisorganisatie voor lokale overheden. Ons beleid op het gebied van productinnovatie en opleiding van mensen zijn daar sprekende voorbeelden van. Met dit nieuwe samenwerkingsverband onderstrepen we onze ambities op dit gebied om vernieuwend, onderscheidend en praktisch werkend te zijn naar de gemeenten toe.'

Goos Minderman:'De Vrije Universiteit heeft een stevige positie op het gebied van sturing- en controlvraagstukken bij grote gemeenten. Door dit gezamenlijk onderzoeksprogramma zijn wij in staat om onze eigen inzichten te blijven doorontwikkelen en beschikbaar te stellen voor de gemeenten. Ook brengen we de dagelijkse praktijk daarmee in ons onderzoek'.

Eerste bijeenkomst van grote gemeenten
Op 11 maart 2009 vindt de eerste bijeenkomst plaats waarin een grote groep van gemeenten met elkaar het onderzoeksprogramma gaan opstarten. In het voor- en najaar van 2009 vinden volgende bijeenkomsten plaats en in de tussenliggende periode worden interactieve kennisuitwisselingen georganiseerd.

Meer informatie
Hans Verdellen, partner adviesgroep Binnenlands Bestuur van ConQuaestor (06 13 35 73 73).

ConQuaestor (www.conquaestor.nl) biedt organisaties oplossingen voor strategische en operationele vraagstukken op het gebied van finance. Ruim 600 professionals werken aan financiële, bedrijfs-economische en administratieve projecten en processen om de bedrijfsvoering van opdrachtgevers te verbeteren.


---- --