Partij van de Arbeid

Den Haag, 12 februari 2009

Vragen van de leden Heerts en Eijsink (beiden PvdA) aan de ministers van Justitie en Defensie

over de rol van de MIVD bij het ondervragen van huurlingen.


1.
Kent u het bericht dat de MIVD huurlingen ondervraagt voor de Servische autoriteit?{1}


2.
Kloppen de berichten dat de MIVD huurlingen ondervraagt voor de Servische autoriteit? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?


3.
Wat is uw mening over het gestelde dat de MIVD-medewerkers zich eerst voordoen als Team Internationale Misdaden van het KLPD?


4.
Klopt het dat het Landelijk Parket niet op de hoogte was van dit onderzoek onder de huurlingen die in Joegoslavië gevochten hebben? Of is het Landelijk Parket wel bezig met een onderzoek, maar heeft het Landelijk Parket de MIVD niet gevraagd deel te nemen aan dit onderzoek?


5.
Wat gebeurt er met de gegevens die door de MIVD-medewerkers zijn verzameld ten behoeve van hun onderzoek? Klopt het dat inlichtingendiensten elke dekmantel mogen gebruiken om zo hun informatie te vergaren? Zijn deze gegevens rechtsgeldig?


6.
Hoe beoordeelt u het geval dat één van de huurlingen op non-actief is gesteld naar aanleiding van het onderzoek van de MIVD?


7.
Als de CTIVD besluit dat de MIVD in deze zaak niet volgens de geldende richtlijnen heeft geopereerd hoe zal dit worden gecommuniceerd met de huurlingen? Kunnen zij een klacht indienen en hoe moeten zij dit doen?

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

{1} Pers 11 februari 2009