Ingezonden persbericht


PERSREACTIE CBL OP VOORNEMEN MINISTERRAAD

Onbegrijpelijk. Zo noemt het CBL het voornemen van het Kabinet om het voorstel voor three strikes out in het wetsontwerp voor de nieuwe Drank- en Horecawet te laten staan. Al eerder gaf de branchevereniging van de supermarkten in Nederland aan de maatregel buitenproportioneel te vinden. 'Het CBL vindt het vreemd dat het Kabinet juist nu met deze plannen komt omdat supermarkten al een half jaar geleden hebben aangekondigd dat zij vanaf 2 maart 2009 de verkoop van alcohol aan jongeren streng gaan controleren,' aldus CBL-directeur René Roorda.

Vanaf 2 maart moeten jongeren tot 20 jaar die alcohol of tabak willen kopen hun legitimatie laten zien. Met het verhogen van de leeftijdsgrens voor legitimatie naar 20 jaar kunnen supermarkten beter garanderen dat alle jongeren onder de 16 jaar daadwerkelijk om legitimatie wordt gevraagd en dat zij er niet meer in slagen alcohol of tabak te kopen. Dit is geen wettelijke eis, maar een brancheafspraak van de supermarkten. De maatregel wordt met een televisiecommercial en materialen in de supermarkten bekend gemaakt bij de supermarktklant.

Het CBL is verbaasd dat de ministers Rouvoet, Klink en Ter Horst over de maatregel 'three strikes out' praten, terwijl de supermarktcampagne rondom het invoeren van de nieuwe legitimatie-eis door het ministerie van VWS wordt ondersteund.

Uiteraard is het CBL een voorstander van strikte handhaving van de wet die verbiedt dat aan jongeren onder de 16 jaar alcohol wordt verkocht, en van sancties bij het overtreden van deze wet. De huidige Drank- en Horecawet biedt daarvoor al voldoende mogelijkheden.

De three strikes out maatregel, waarbij de Burgemeester verplicht is na de derde overtreding de drankafdeling 1 tot 12 weken te sluiten, is volgens het CBL buitenproportioneel. Het voortbestaan van een supermarkt kan worden bedreigd door een onoplettendheid van een caissière.

Meer informatie over de maatregel vindt u op www.noggeen20.nl

Voor vragen kunt u contact opnemen met René Roorda, telefoonnummer 070 - 337 62 00 of 06 - 51 15 49 12.