Ingezonden persbericht


Persbericht
13 februari 2009

Ex-gedetineerden wagen sprong naar ondernemerschap

Nijmegen, 13 februari 2009 - Vandaag wordt de officiële start gevierd van de Business Class Club Nijmegen voor ex-gedetineerden. De bijeenkomst vindt plaats in Wijkcentrum 't Oude Weeshuis in Nijmegen, waar de eerste Business Club wekelijks samenkomt voor een cursus ondernemerschap. De club telt twaalf ex-gedetineerden die de ambitie hebben om een eigen onderneming op te zetten. Stichting Start Foundation, mede-initiatiefnemer investeert ¤ 94.347,-. Na Nijmegen volgt binnenkort een tweede cursus in Tilburg. Als deze twee proefprojecten een succes zijn, dan volgen varianten in Amsterdam, Almelo en Zwolle.

De Business Class Club is een initiatief van Hans Tijmes en maatschappelijk investeerder Start Foundation. Tijmes is humanistisch raadsman in penitentiaire inrichtingen en heeft een netwerk aan instanties bereid gevonden om te investeren in deze proef.

Tijmes: ''Deelname is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn strenge selectiecriteria. Belangrijkste is dat de deelnemers sterk gemotiveerd zijn om radicaal te breken met hun criminele verleden en willen slagen als ondernemer. Ze moeten zelf aangeven in welke branche ze een bedrijf willen beginnen. Zo is er Celal. Hij is met zes kinderen uit Turkije naar Nederland gekomen voor een beter leven. Toen dit uitbleef, ging hij in de fout. Hij wil een eerlijke kans van de maatschappij, maar zijn verleden blijft hem achtervolgen. Celal wil nu slagen als zelfstandig ondernemer in Koerdistische delicatessen en het respect en vertrouwen van zijn omgeving terug verdienen. En ook Enrico hoopt via deze cursus zijn teken- en schildertalent in te kunnen zetten om een eigen airbrushbedrijf te starten, zodat hij zijn schuldenverleden ver achter zich kan laten.''

De cursus bestaat uit verschillende onderdelen. Onder begeleiding van een Business Coach van USG Restart krijgt het ondernemersplan vorm. Ook ondernemen de leden van de Business Class Club gezamenlijke activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken. Een belangrijk onderdeel van het project is een normatieve leefstijlreflectie. Dat zijn herhalings-bijeenkomsten die inspelen op oorzaken en gevolgen van recidive, op persoonlijke sterkte- en zwaktepunten en op de in Nederland geldende waarden en normen.

Stichting Start Foundation investeert ¤ 94..347,-. Per regio investeren ook gemeenten via middelen die persoonsgebonden zijn. Start Foundation is een onafhankelijk maatschappelijk investeerder. Start Foundation ondersteunt en initieert vernieuwende experimenten en ondernemingen in Nederland die er voor zorgen dat mensen met minder kansen ook aan het werk komen. Jaarlijks investeert Start Foundation ongeveer vier miljoen euro in Nederland. Zij investeerde onder andere in Dress for Succes, solliciteren op de Golfbaan, restaurant Fifteen in Amsterdam en de Verbinding in Groningen, een fabriek waar uitsluitend doven werken. Het bestuur van Start Foundation bestaat uit oud-premier Wim Kok, oud-CNV voorzitter Anton Westerlaken en Uneto/VNI directeur Titia Siertsema.

Uit privacy overwegingen zijn de achternamen van de cursisten weggelaten.

/// EINDE PERSBERICHT ///

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht