Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT

Oproep statenfractie PvdA Noord-Holland aan Gedeputeerde Staten:

"Steun provincie nodig voor stoomtram Hoorn-Medemblik"

De provincie Noord-Holland moet een financiële bijdrage leveren aan behoud van de historische stoomtram tussen Hoorn en Medemblik. Dat bepleiten PvdA-statenleden Greet Blokker en Ed Wagemaker in een brief aan Gedeputeerde Staten. Eerder hebben verschillende gemeenten in de regio al aangegeven een bijdrage te willen leveren aan behoud van de stoomtram.

De historische stoomtram rijdt sinds 1968. Sindsdien is het uitgegroeid tot een belangrijke culturele attractie met veel bezoekers, een bijzondere museale collectie en een sterke aantrekkingskracht voor toeristen van binnen en buiten Nederland. Jaarlijks maken ruim 100.000 bezoekers gebruik van de attractie. Daarmee is het, naast de Zuiderzeemuseum, een van de best bezochte attracties van Noord-Holland buiten Amsterdam. Daarnaast biedt de stoomtram werkgelegenheid aan 20 betaalde krachten en heeft het een belangrijke sociale functie in de regio met zo'n 250 vrijwilligers.

De stroomtram bevindt zich echter in een financieel lastige situatie. In het najaar van 2008 heeft op initiatief van de gemeente Hoorn een onderzoek plaatsgevonden, waarin de overlevingskansen van de stoomtram op een rijtje zijn gezet. Met het onderzoek wordt aangetoond dat er mogelijkheden zijn om een gezonde financiële basis te verwerven, mits de Westfriese gemeenten gezamenlijk in een redelijke verhouding een bijdrage in het financiële tekort zouden toezeggen. Ook moeten de gemeenten garant staan voor een bijdrage in de exploitatievoor de komende jaren.

Alle gemeenten in de regio hebben inmiddels een financiële bijdrage toegezegd. Hiermee zijn de overlevingskansen voor de Stoomtram aanmerkelijk gestegen en kan de exploitatie op lange termijn verzekerd worden. Er resteert echter nog een bedrag van ¤ 614.000,- dat noodzakelijk is om de negatieve schuldenlast te saneren. PvdA-statenlid Ed Wagemaker: "Nu alle gemeenten van Westfriesland zich achter het behoud en voortzetting van de stoomtram hebben gesteld, vindt de PvdA Noord-Holland dat nu de provincie aan zet is. Wij bepleiten dat de provincie een eenmalige bijdrage aan de aflossing van de schulden levert, waardoor een gezonde basis ontstaat om in de toekomst de stoomtram op de rails te houden".

De PvdA-statenleden doen hun oproep in een brief aan Gedeputeerde Staten. PvdA-statenlid Greet Blokker: "De stroomtram Hoorn-Medemblik heeft een belangrijke economische en culturele functie voor heel Noord-Holland, maar voor Westfriesland in het bijzonder. Wat de PvdA betreft moet de stoomtram dan ook overeind blijven in de vorm die wordt geadviseerd in het onderzoek naar de overlevingskansen. In een brief aan het College van Gedeputeerde Staten doen wij dan ook de oproep om te kijken of een provinciale bijdrage aan een doorstart van de stoomtram mogelijk is".


*** EINDE PERSBERICHT ***