NEN


Wijzigingen bepaling energieprestatie

donderdag 12 februari 2009, 17:13

Naar verwachting per 1 maart 2009 zal de wijzigingsregeling op het Bouwbesluit van kracht worden waarin een aantal gewijzigde normen worden aangewezen. Daaronder ook het aanvullingsblad A1 op NEN 5128. De belangrijkste wijzigingen zijn hieronder vermeld. De EPC eis voor woningen en woongebouwen blijft voorlopig nog 0,8.

Schematisering (5.3.2.5)
Wanneer een bouwlaag als aparte verwarmde zone moet worden aangemerkt is duidelijker in overeenstemming met de bedoeling van de normcommissie geformuleerd.
Nieuw: gebouwschilindicator (5.4)
Er worden twee gebouwschilindicatoren berekend: een voor verwarming en een voor koeling.
De overheid beperkt zich tot het stellen van een "vangneteis" aan de RC-waarde van dichte geveldelen. Die wordt naar verwachting wel aangescherpt, maar de RC van dichte geveldelen als maatstaf voor de energetische kwaliteit van de gebouwschil is te beperkt om een goede afweging bij het ontwerp te kunnen maken.
Aangepaste beschaduwingsreductiefactoren hellend glas (6.9.3, tabel 7) Voor sterk vooroverhellende tot horizontaal naar beneden gerichte glasvlakken is er geen sprake meer van reductie. Andere definitie LT systemen (tabel 19)
Een individuele CV-installatie voor lagetemperatuurverwarming (LT) dient nu een ontwerpaanvoertemperatuur te hebben van max. 60 met een gemiddelde van de ontwerpaanvoertemperatuur en de ontwerpretourtemperatuur van max. 50.
Bij collectieve CV-installaties mag de ontwerpaanvoertemperatuur max. 70 zijn, in combinatie met een retourbegrenzer. Voor warmtepompen geldt een max. ontwerpaanvoertemperatuur van 45. Distributieverliezen warmtapwater buiten gebouw (9.3.5) Nieuw: bepaling warmtebijdrage uit douchewaterwarmteterugwinning (9.7, bijlage K)
Nieuw: eisen aan presentatie van invoergegevens bij de vergunningaanvraag (16)
Ten behoeve van het toetsen van een EP berekening door of namens gemeenten moeten voldoende invoergegevens voor de berekening worden gepresenteerd in een rapportage. Daarnaast zijn -in een separate rapportage- de belangrijkste invoergegevens daarvan bruikbaar bij een opleveringscontrole.
Verlaging minimale opwekkingsrendementen warmtepompen (tabel B.2) De kwaliteitseis voor het minimale opwekkingsrendement van warmtepompen is aangepast. Dat is het gevolg van de gewijzigde beproevingscondities volgens NEN-EN 14511-2. Daarmee zijn de toetscriteria in vergelijking met de oude situatie zoveel mogelijk gelijkgesteld.
Aangepaste CO2 emissiefactoren (tabel H.1)
Voor aardgas, elektriciteit en afvalverbranding zijn de factoren aangepast. De nieuwe getallen zijn op bovenwaarde in plaats van op onderwaarde.
Nieuw: Maatregelpakketten zonder EPC-berekening (bijlage J) In het kader van het project Vereenvoudiging NEN-normen Bouwbesluit is ook bij deze norm gezocht naar mogelijkheden om vooral bij eenvoudige of eenmalige projecten het voldoen aan de energiezuinigheidseis voor woningen of woongebouwen te vereenvoudigen.
Nieuw: bepaling elektrisch hulpenergiegebruik voor individuele CV toestellen (bijlage L)
Deze bijlage geeft de bepalingsmethode voor het elektrisch hulpenergiegebruik van gasgestookte ketels, gasgestookte microWKK toestellen en elektrische warmtepompen.