Politie Amsterdam-Amstelland



Overvallers aangehouden na overval tabakszaak / Egidiusstraat (13/02/09)

Een goede actie van de eigenaresse van een tabakszaak en een oplettende getuige hebben geleid tot de aanhouding van een 21-jarige overvaller en twee medeplichtigen.De winkel aan de Egidiusstraat was dinsdagmorgen 10 februari, rond halfelf overvallen.

De dader kwam met een getrokken vuurwapen binnen en bedreigde het aanwezige personeelslid. Hij graaide geld uit de kassalade en ging er daarna rennend vandoor. De werknemer belde direct haar baas, die in een andere winkel een stuk verderop bezig was. Buitengekomen zag deze de vluchtende man rennen en zette met zijn auto de achtervolging in.

Toen hij het spoor even kwijt was, was er een bekende voorbijganger die hem wees op een woning, waar de verdachte in verdwenen was. De inmiddels gearriveerde politie grendelde de omgeving af en riep een arrestatieteam op.

Voordat het AT ter plaatse was, kwam iemand naar buiten, die direct werd gearresteerd. Binnen werden vervolgens twee medeplichtigen, 20 en 21 jaar, gearresteerd. Bij forensisch onderzoek in de woning werd een verstopt vuurwapen en een deel van de buit aangetroffen. De mannen worden vrijdagmorgen voorgeleid.

Recherche lost zeker vier straatroven op / Staatsliedenbuurt (13/02/09)

De wijkteamrecherche van de bureauâs Houtmankade/Oudwest heeft vorige week drie jongens van 14 tot 18 jaar oud opgepakt die verdacht worden van het plegen van meerdere zeer agressieve straatroven in januari. Slachtoffers werden veelal bedreigd met een vuurwapen tegen hun slaap.

Half januari lopen twee mannen over straat in de Staatsliedenbuurt. Plotseling verschijnen er drie jongemannen. De slachtoffers krijgen allebei een vuurwapen op hun hoofd gericht. Als ze niet meteen hun bezittingen afgeven, worden ze geschopt en geslagen. Uiteindelijk gaan de daders er toch met hun telefoons, geld en persoonlijke bescheidenen vandoor. E ven later is even verderop een fietster in de Spaarndammerbuurt de dupe van drie straatrovers. Ze wordt onder bedreiging van een vuurwapen tot stoppen gedwongen en moet haar tas overhandigen.

Drie dagen erna wordt een wandelaar in het Westerpark van zijn portemonnee beroofd. Enkele jongens bedreigen hem met een vuurwapen die ze tegen zijn slaap zetten. Als blijkt dat er bijna niets in de portemonnee zit, worden de daders nog een keer agressief. âZe wilden meer en zetten weer het pistool tegen zijn hoofdâ, zegt een rechercheur . âIk schiet je in je hoofd!â, zeiden ze.â Omdat de man echt niets meer bij zich had, druipen de daders af.

De wijkteamrecherche is inmiddels in opperste staat van alertheid. Dit zijn opeens wel veel straatroven die erg op elkaar lijken. Onder andere wat betreft werkwijze en uiterlijk van de verdachten. Na onderzoek komen de collegaâs uit bij twee jonge jongens. âVorige week dinsdag zijn we bij het ouderlijk huis van twee verdachten naar binnen gegaanâ, zegt een projectleider. In het huis van de verdachte in Slotervaart, treffen politiemensen twee jongens aan. De verdachte en nog een andere knaap. Die laatste wordt ook aangehouden, aangezien na fouillering blijkt dat hij een wapen op zak heeft. In de woning wordt heel veel gestolen goederen gevonden.. âWe hebben een tiental aangiften bij deze spullen weten te vindenâ, aldus de rechercheur. âOok op het adres van de tweede verdachte vonden we gestolen spullen.

Uit vervolgonderzoek is duidelijk geworden dat er nog twee verdachten zijn. De rechercheurs houden hen een dag later, vorige week woensdag, aan. De recherche verdenkt enkele van de jongens ook nog van betrokkenheid bij een inbraak in een bedrijf eind januari. Daar werden persoonlijke bezittingen ontvreemd. De politie verwacht in dit onderzoek nog meer personen te kunnen aanhouden..