Ingezonden persbericht


Persbericht 12 februari 2009

Veelzijdige vrijdagavond- activiteitenprogramma in het Groninger Museum

Op iedere vrijdagavond en soms in het weekend organiseert het Groninger Museum voor haar bezoekers een veelzijdig activiteitenprogramma. Op vrijdag 20 februari 2009 speelt het Noord Nederlands Toneel unieke fragmenten uit Medea van Euripides. Op vrijdag 27 februari geeft Dr. Valerie Robillard een lezing over ´Word and Image´ van Waterhouse en vindt er een performance plaats van theatergroep De Waterlanders.

In de periode van 13 februari tot en met 6 maart 2009 worden de volgende activiteiten aangeboden:

Lezing / Collegereeks Rondom J.W. Waterhouse
In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen is een speciale collegereeks van zeven colleges ontwikkeld rondom Waterhouse. Deze reeks biedt een verdieping op Waterhouse. Vanuit het Groninger Museum zullen de colleges door gast- conservatoren van de Waterhouse tentoonstelling worden verzorgd; Peter Trippi, Robert Upstone en Natalie Krall. Vanuit de Rijksuniversiteit Groningen worden de colleges verzorgd door de afdelingen Kunstgeschiedenis, Engels, Klassieke Talen en Oudheid.

Programma:
Peter Trippi geeft een introductie met Why Waterhouse? op vrijdag 13 februari 2009 (Engels gesproken). Dr. Annette Harder volgt met een college over Waterhouse versus Medea op vrijdag 20 februari 2009. Dr. Valerie Robillard sluit aan met het college Word and Image: The Visual Poetics of John William Waterhouse. (Engels gesproken).

Theater
Noord Nederlands Toneel in Groninger Museum
Het Noord Nederlands Toneel toont fragmenten uit Medea van Euripides. Voor deze bijzondere theatervoorstelling op locatie dienden de schilderijen van John William Waterhouse als inspiratiebron. Een unieke samenwerking van het Noord Nederlands Toneel en het Groninger Museum. Datum en tijd: Vrijdag 20 februari 2009, van 20.00 tot 20.45 uur.

De Waterlanders brengt theater rondom Waterhouse Drowning by Beauty Exclusief voor de tentoonstelling Waterhouse in het Groninger Museum, heeft theatergroep De Waterlanders de performance Drowning by Beauty ontwikkeld i.s.m. het Groninger Museum en Dansacademie Noord Nederland. Tijdens deze performance vult de duistere romantische sfeer van Waterhouse het hele museum. Fluwelen vrouwen zweven door de schemerige zalen. De Waterlanders is een locatietheatergroep, bekend van onder meer het Oerol festival. Kenmerk van hun voorstellingen is de totaalervaring van poëtische beelden, spel en muziek. Datum en tijd: Vrijdag 27 februari 2009 van 20.30 tot 21.30 uur. Vrijdag 6 maart 2009, van 20.30 tot 21.30 uur.

Workshop
Flowers for Seduction
Waterhouse gebruikte veel bloemen in zijn schilderijen. Bloemen verleiden en betoveren met geur, kleur en vorm. Zijde was in de tijd van Waterhouse het meest verleidelijke materiaal voor shawls en jurken. In de workshop Flowers for Seduction, wordt geleerd om bloemen te maken van ongesponnen en niet geweven zijde in ruwe vezel. Datum en tijd: Zaterdag 28 februari 2009, van 10.00 tot 12.00 uur. Kosten: ¤15, - inclusief materiaal, exclusief entree.

Gratis instaprondleiding Waterhouse
Iedere eerste vrijdagavond van de maand is er een gratis Waterhouse rondleiding georganiseerd voor de museumbezoekers. Verzamelpunt is in de entreehal van het museum, reserveren is niet mogelijk. Datum en tijd: De eerstvolgende instaprondleiding is op vrijdag 6 maart 2009, van 20.00 - 20.30 uur.

Gratis toegankelijk voor museumbezoekers, tenzij anders vermeld.

Sponsoring: De vrijdagavond wordt mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van RWE



Ingezonden persbericht