VU Medisch Centrum

Amsterdam, 12 februari
2009/009/JS

Praktijkleren medische vervolgopleiding heeft meer structuur nodig

Hoe basisartsen hun vak in de praktijk leren is erg afhankelijk van hun persoonlijk referentiekader, anderen die bij dit leren betrokken zijn en fysieke kenmerken van de leeromgeving. Terwijl dit praktische onderdeel van de studie met introductie van competentiegerichte opleidingen steeds belangrijker is geworden. Daarom pleit onderzoeker Pim Teunissen voor duidelijke richtlijnen bij inrichting van dit deel van geneeskunde opleiding. Hij promoveert 13 februari bij VU medisch centrum.

Gedurende de medische vervolgopleiding werken basisartsen onder supervisie van een medisch specialist. Door in verschillende deelaspecten van een specialisme ervaring op te bouwen, leert men letterlijk 'al doende'. Dit systeem, dat teruggrijpt op het model meester-gezel, is zo vanzelfsprekend dat er weinig bekend is over hoe basisartsen op hun werkplek leren. De wereldwijde invoering van competentiegerichte opleidingsplannen en de roep om meer transparantie in de medische vervolgopleiding, vereisen een beter begrip van wat 'al doende leren' voor basisartsen inhoudt. In zijn proefschrift beschrijft Pim Teunissen hoe artsen in opleiding tot medisch specialist hun vak leren. Hij onderzocht hoe basisartsen en specialisten hebben gediscussieerd over de verschillende facetten van werkplekleren. Zo kwam hij tot een model van werkplekleren waarin de werkzaamheden van basisartsen centraal staan. Wat een basisarts leert is onder andere afhankelijk van zijn persoonlijke referentiekader, de andere personen die betrokken zijn en de fysieke kenmerken van een bepaalde situatie. Teunissen deed ook onderzoek naar de rol van deze en andere factoren in de opleiding. Hij vond dat beginnende artsen onbewust te beïnvloeden zijn in hun behandelvoorstel. Teunissen publiceerde inmiddels in medisch onderwijskundige tijdschriften. Zijn onderzoek biedt (medisch) onderwijskundige onderzoekers een invalshoek voor het bestuderen van werkplekleren. Daarnaast geeft hij praktische adviezen aan artsen in opleiding tot specialist, superviserende medisch specialisten en curriculumbouwers.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee, telefoon (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op http://www.vumc.nl/zorg/journalisten/

Achtergrondinformatie (