Gemeente Delft

Wethouder Merkx naar Delftse Warme Truiendag

Komende vrijdag wordt de jaarlijkse Warme Truiendag gehouden. Wethouder Lian Merkx van de gemeente Delft gaat op bezoek bij groep 7/8 van de Cornelius Musiusschool, waar ze een korte presentatie geeft aan de leerlingen over klimaatverandering.

Op Warme Truiendag worden in het gehele land activiteiten georganiseerd op scholen en bij bedrijven, overheden en thuis. Tijdens deze dag wordt iedereen opgeroepen om energie te besparen door de verwarming één of meer graden lager te zetten en een warme trui aan te trekken.

De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond (Vereniging Klimaatverbond Nederland) en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden. Dat is de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.

De bedoeling van het Kyoto-protocol is om de uitstoot van broeikasgassen, die leiden tot klimaatverandering, wereldwijd te verminderen. De dag herinnert iedereen aan de afspraken van het verdrag: ook in Nederland moet de uitstoot van broeikasgassen verminderen.

De Warme Truiendag is een eerste stap om structureel energie te gaan besparen, zowel in gedrag als met technische maatregelen. Ongeveer een derde van de Nederlandse woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Zonder comfort te verliezen kan daar dertig procent vanaf. Een dergelijke besparing kan ook worden behaald op het gemiddelde stroomverbruik.

Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor een derde van de uitstoot van CO' en andere broeikasgassen in Nederland. De verwarming één graad lager betekent zeven procent minder energieverbruik en dus zeven procent minder CO'-uitstoot. De naar verwachting twee miljoen deelnemers sparen circa 66 ton CO' en circa twee miljoen euro.

De massale actie van de Nederlanders sluit naadloos aan bij de oproep die Yvo de Boer, hoofd van het klimaatbureau van de Verenigde Naties, deze week deed. Volgens hem moeten de mensen, om echt wat te bereiken op de klimaattop in Kopenhagen eind 2009, de barricaden op. Deelnemers aan de Warme Truiendag zetten de eerste stap.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft