Ingezonden persbericht


Onthulling beeld 'Koos' op dak zorgcentrum Berkenstede te Diemen

Op vrijdag 13 februari 2009 om 16.00 uur onthult Koos Kolenbrander het beeld 'Koos' dat geplaatst is op het dak van zorgcentrum Berkenstede te Diemen. 'Koos' is van alle kanten van verre te zien en kijkt trots over Diemen uit.

Het beeld is gemaakt door kunstenaar Paul Vendel (geb. 1963). Het is vernoemd naar Koos Kolenbrander, de dorpshistoricus van Maartensdijk, die model stond voor het beeld. Oorspronkelijk zou 'Koos' deel uitmaken van een groep van zeven levensgrote mannen- en vrouwenbeelden die Vendel in 1996 ontwierp voor het dak van een zorgcentrum in Maartensdijk (Utrecht). Toen het eerste beeld 'Koos' als proef op een dak werd geplaatst, bracht een groep streng christelijke Maartendijkers protest uit. Zij ervoeren het beeld vanwege de abstracte naaktheid als onzedelijk. De beeldengroep is om die reden nooit voltooid en 'Koos' belandde in de huiskamer van de kunstenaar.

Herkenbaar baken
'Koos' is gegoten uit doorzichtig polyester, waarbinnen vlinders en motten uit een oude natuurhistorische collectie te zien zijn. Met zijn opgerichte hoofd, uitkijkend over de daken, straalt dit beeld kracht en hoop uit. Door een goede uitlichting zal 'Koos' niet alleen overdag maar ook 's avonds een herkenbaar baken zijn.

De plaatsing van het beeld is mogelijk gemaakt door Stichting Cordaan, Woonstichting De Key en de gemeente Diemen.

Onthulling Koos: vrijdag 13 februari om 16.00 uur
Plaats: Zorgcentrum Berkenstede, Berkenplein 300, Diemen.

Meer informatie

- www.paulvendel.nl/projecten/ Koos


- Jaap Röell, de oorspronkelijke initiatiefnemer van de niet gerealiseerde beeldengroep in Maartensdijk: T 035 - 5771697, E j.a.roell@planet.nl


- De Key, Anneke de Maat, communicatieadviseur, T 020 6214 628, E:adm@dekey.nl
- Cordaan, Wolter Knijff, hoofd Communicatie, T: 020 4356372

Beeldmateriaal:
>

Meer foto's op aanvraag beschikbaar.

Met vriendelijke groet,

Sabine van de Sandt
secretaresse Communicatie

Woonstichting De Key
Postbus 2643
1000 CP Amsterdam
telefoon: 020-6214313
fax: 020-6214322
e-mail: ssa@dekey.nl
www.dekey.nl