Ingezonden persbericht


Agendabericht

Congres 'Vitaal veranderen'
Van A naar Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement

Op 13 februari 2009 vindt het Congres 'Vitaal Veranderen' plaats. Het Platform Vitale Vaten presenteert dan de nieuwe Zorgstandaard Vasculair Risicomanagement. Het Congres wordt gehouden in Amersfoort, voor meer informatie: www.vitalevaten.nl.

Ongeveer 1 miljoen Nederlanders lijden aan hart- en vaatziekten. In 2020 zijn dat er waarschijnlijk 1.3 miljoen. Met 42.522 sterfgevallen per jaar (2006) vormen hart- en vaatziekten nog steeds de grootste doodsoorzaak.

Het Platform Vitale Vaten wil ziekte en sterfte aan hart- en vaatziekten terugbrengen door een gestructureerde aanpak van risicofactoren. Met dat doel voor ogen is het Platform in 2006 aan de slag gegaan om een Zorgstandaard voor Vasculair Risicomanagement te ontwikkelen

Chronic Care Model
Het platform bepleit een nieuwe vorm van zorgverlening waarin drie zaken centraal staan: toepassen van de multidisciplinaire richtlijn cardiovasculair risicomanagement van het CBO en NHG uit 2006, ondersteunen van zelfmanagement, en inrichten van de zorg volgens het door de World Health Organization geadopteerde organisatiemodel het 'Chronic Care Model'.

De Zorgstandaard is ontwikkeld door en voor patiënten en professionals met als leidende gedachte dat voorkomen nog steeds beter is dan genezen. Met het Congres Vitaal Veranderen wil het platform de nieuwe zorgstandaard onder de aandacht brengen van en delen met alle belanghebbenden. Het Platform vindt het van cruciaal belang dat alle betrokken partijen gezamenlijk de zorgstandaard in praktijk gaan brengen en daarbij oog hebben voor aanpassingen en veranderingen die in de loop van dat proces naar voren komen.

Bent u betrokken bij vasculair risicomanagement? Dan mag u dit congres niet missen.

Programma
Op het programma staan sprekers uit zorg, beleid en patiëntenorganisaties, Ook zijn er presentaties van de praktijkprojecten, die door ZonMw zijn geselecteerd om de zorgstandaard stapsgewijs in te voeren en te evalueren. In de middag kunt u kiezen uit twee deelsessies waarbij theorie afgewisseld wordt met praktijkpresentaties. Er is een "Vitaal -Veranderen bazaar" met zorgaanbieders, organisaties en bedrijven met kennis over ICT, (technische) hulpmiddelen en instrumenten bij (leefstijl)interventies en juridische, financiële en logistieke expertise. U kunt hier ideeën opdoen en vragen stellen.

Het programma zal medio november 2008 op de website van het Platform Vitale Vaten staan (www.vitalevaten.nl). Ook kunt u zich dan daar aanmelden. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u deze per mail via de website stellen.

Bij aanmelden voor 16 januari 2009 bedragen de deelnamekosten E 125 (incl. BTW), na 16 januari 2009 E 150 (incl. BTW). Accreditatie wordt aangevraagd.

Leden Platform Vitale Vaten

- Stichting Hoofd Hart en Vaten

- Nederlandse CVA-vereniging Samen Verder

- Hartezorg, vereniging van hartpatiënten

- Vereniging van Vaatpatiënten

- Vereniging Harten Twee

- Stichting Hart in Beweging

- Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen
- Contactgroep Marfan

- Stichting Bloedlink

- Diabetesvereniging Nederland

- Nederlands Huisartsen Genootschap

- Nederlandse Vereniging voor Vasculaire Geneeskunde
- Nederlandse Vereniging voor Cardiologie

- Nederlandse Vereniging voor Heelkunde

- Nederlandse Internisten Vereeniging

- Internistisch Vasculair Genootschap

- Nederlandse Vereniging voor Neurologie

- Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie
- Nederlandse Vereniging voor Hart- en Vaat Verpleegkundigen
- Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie
- Nederlandse Vereniging van Diëtisten )

- Nederlands Instituut van Psychologen

Adviserende leden Platform Vitale Vaten

- Zorgverzekeraars Nederland

- Kwaliteitsinstituut CBO

- Nederlands Genootschap voor Interventie Radiologie
- Nederlandse Hartstichting

- Nederlandse Diabetes Federatie

- Nierstichting

- ZonMw

- Stivoro

- Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (waarnemer)

Einde Agendabericht.

Voor meer informatie (