Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, vrijdag 13 februari 2009

Warme Truiendag breekt records

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben vandaag thuis, op school of op hun werk hun statement afgegeven, door mee te doen aan Warme Truiendag 2009. Het aantal deelnemers verdubbelde ten opzichte van vorig jaar en bespaarden 2 miljoen euro op de energierekeningen en de uitstoot van zo'n 66 ton CO2.

In het hele land werden activiteiten georganiseerd waarbij overheden, bedrijven en scholen lieten zien dat zij het klimaat belangrijk vinden en dat zij stappen willen zetten. Om dat te onderstrepen hebben zij vandaag de verwarming een graad lager gezet en zich daar op gekleed.

Montessorischool De Plotter in Zutphen bereidde zich goed voor met lessen energiebesparing, die tot gevolg had dat de verwarming opnieuw werd ingeregeld. Dat levert 15% energiebesparing per jaar op. Om dat te vieren gingen alle leerlingen aan het breien. Met het eindproduct, een sjaal van 369,5 meter lang, hebben zij hun school vandaag warm ingepakt en haalden daarmee het Jeugdjournaal.

20.000 Medewerkers van het UWV gaven gehoor aan de oproep om de verwarming een graad lager te zetten.

Het Warme Truiendaglied van Sarah Fairfield werd voor het eerst live ten gehore gebracht en meegezongen door 200 leerlingen van Basisschool de Tourmalijn in Uithoorn.

Naast scholen en bedrijven, deden ook de gemeenten zelf massaal mee, waaronder Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Amersfoort. Zij organiseerden activiteiten voor hun eigen medewerkers, lokale bedrijven, scholen en opleidingen. Ook woningcorporatie Vestia, Rabobankvestigingen, het Ministerie van VROM en provincies en waterschappen deden mee. Een kleine greep hieruit is te vinden op www.warmetruiendag.nl.

De barricades op
Deze massale actie sluit naadloos aan bij de oproep die Yvo de Boer, hoofd van het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties, deze week nog deed. "Om echt wat te bereiken op de Klimaattop in Kopenhagen eind 2009 moeten de mensen weer de barricaden op. De tijd van praten is echt voorbij, de stappen die we gezet hebben zijn te klein." Deelnemers aan de Warme Truiendag zetten die eerste stap op 13 februari!

Slinger aan de economie
Nu de klimaatcrisis steeds duidelijker wordt en de internationale politiek wacht tot de weer volgende klimaattop, kunnen burgers die dag laten zien dat zij bereid zijn meer te doen dan alleen een spaarlamp indraaien en de verwarming 's nachts uitzetten. Op Warme Truiendag zetten daarom bedrijven, scholen en huishoudens massaal de verwarming één of twee graden lager en trekken een lekker warme trui aan en gaan met elkaar in gesprek over energiebesparing. De eerste stap om structureel energie te gaan besparen, zowel in gedrag als met technische maatregelen. Energiebesparing, isolatie en andere aanpassingen aan gebouwen worden algemeen gezien als die activiteiten die op korte termijn effect sorteren op de teruglopende werkgelegenheid in de bouw.

Meer besteedbaar inkomen
Ongeveer een derde van de Nederlandse woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Daar kan met gemak 30 procent vanaf zonder comfort te verliezen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde stroomverbruik van ruim 60 euro per maand waar ook zeker 30 procent op bespaard kan worden, zo blijkt uit gegevens van Milieucentraal.

Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor een derde van de Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. De verwarming één graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. De twee miljoen deelnemers sparen circa twee miljoen euro. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar!

Kyoto
De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.