Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 13 februari 2009 090213R

Nijmegen bereikbaar tijdens ombouw A325

De gemeente Nijmegen gaat via aanbesteding op zoek naar een aannemer voor de ombouw van de A325 tot stadssingel. Tijdens de werkzaamheden moet Nijmegen bereikbaar blijven. Van de aannemer wordt verwacht dat hij met een slimme planning en voldoende hinderbeperkende maatregelen komt. Ook bereidt de gemeente flankerende maatregelen voor die ervoor zorgen dat Nijmegen goed bereikbaar blijft.

De A325 in Nijmegen, tussen de Ovatonde (het Keizer Augustusplein) en de Waalbrug, wordt omgebouwd tot stadssingel, genaamd de Prins Mauritssingel. De werkzaamheden starten eind mei 2009. De Prins Mauritssingel krijgt met geluidsreducerend asfalt, groene bermen, smallere rijstroken en nieuwe verlichting de inrichting van een echte stadssingel. Dit past in de ontwikkeling van Nijmegen-Noord als nieuw stadsdeel.

Tijdens de werkzaamheden zijn alle inspanningen erop gericht Nijmegen bereikbaar te houden. De gemeente stelt een aantal voorwaarden aan de aannemer om deze bereikbaarheid te garanderen. · Tijdens de werkzaamheden zijn er altijd vijf rijstroken beschikbaar; drie stadinwaarts (waarvan één bestemd voor de bus) en twee staduitwaarts; · Eind november 2009 zijn de grootste werkzaamheden afgerond; · De werkzaamheden die de meeste verkeershinder opleveren, worden bij voorkeur tijdens de rustige weken na de Vierdaagse uitgevoerd; · Tijdens de Vierdaagse worden geen werkzaamheden uitgevoerd en is Nijmegen optimaal bereikbaar.

Eind april maakt Nijmegen de definitieve keuze voor een aannemer. Bij deze keuze zullen een korte doorlooptijd van de werkzaamheden en de voorgestelde hinderbeperkende maatregelen een grote rol spelen. Vervolgens zal de gemeente samen met de aannemer gedetailleerde informatie geven over de planning van de werkzaamheden en de maatregelen om de stad goed bereikbaar te houden.

Ten zuiden van de Ovatonde wordt de weg aangepast van 2 x 2, naar 2 x 3 rijstroken rijstroken. De twee buitenste banen worden ingezet als busbaan. Verkeerslichten ten noorden van Lent zorgen ervoor dat het autoverkeer niet meer in Lent stilstaat. Ter hoogte van Lent komt een gelijkvloerse kruising van de singel met de Laauwikstraat. Als deze kruising en ook een nieuwe fietstunnel ter hoogte van de Vrouwe Udasingel klaar zijn, wordt het viaduct 'de Lentse Lus' gesloopt.



Gemeente Nijmegen