Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2009Z02520 / 2080913330

Vragen van het lid Atsma (CDA) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het standpunt van de VNG dat `Gemeenten niet gedwongen mogen worden een lokale omroep in het leven te roepen'. (Ingezonden 13 februari 2009)


1
Bent u bekend met het standpunt van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat `Gemeenten niet gedwongen mogen worden een lokale omroep in het leven te roepen'? 1)


2
Wat vindt u van het standpunt van de VNG, dat de middelen voor de lokale omroep voor een aantal jaren via een integratie-uitkering verdeeld zouden moeten worden, waarbij er ruimte dient te zijn voor nieuwe mediaontwikkelingen en gemeenten nimmer gedwongen moeten worden een lokale omroep in het leven te roepen?


3
Deelt u de mening dat het standpunt van de VNG in tegenspraak is met de breed aangenomen motie Bakker c.s. 2) en de intenties van de Kamer? 3)


4
Deelt u tevens de mening dat het standpunt van de VNG niet bijdraagt aan een regeling die zeker stelt dat de voor de publieke lokale omroepen bestemde middelen ook daadwerkelijk bij de lokale omroepen terecht komen?


5
Bent u bereid via een gesprek met o.a. het IPO en de VNG te onderzoeken of de regeling voor de regionale omroepen op vergelijkbare wijze voor lokale omroepen te realiseren is? Indien nee, waarom niet?


6
Hoe oordeelt u over het onderzoeken van venster- of raamprogrammering, waarin samenwerking tussen de landelijke, regionale en waar mogelijk lokale publieke omroep wenselijk is?


1) Brief VNG d.d. 5 januari 2009

2) Kamerstuk 29 800 VIII, nr. 95

3) Kamerstukken 29 800 VIII, nr. 132 en 31 200 VIII nr. 86