Gemeente Breda

Europese regios werken samen aan verbetering HSL-netwerk

Klik hier voor vergroting.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Gemeente Breda, BrabantStad,Regio West-Brabant,
Regio Nord-Pas de Calais en Kent County

Breda, West-Brabant en BrabantStad slaan de handen ineen met de Engelse regio Kent County Council en de Franse regio Nord-Pas de Calais om te lobbyen voor betere verbindingen en aansluiting op het HSL-netwerk. Deze partijen ondertekenden hiervoor op vrijdag 13 februari een intentieovereenkomst in Breda.
De intentieovereenkomst zet uiteen hoe deze partijen gaan samenwerken als het European Network of High Speed Regions om de belangen te verdedigen van de regios die een of meerdere internationale HSL station(s) op hun grondgebied hebben.

De realisatie van Europas eerste, echte internationale HSL-verbinding, de Parijs- Brussel-Keulen-Amsterdam-Londen-(PBKAL-) verbinding, laat zien dat spoorvervoer momenteel een enorme groei doormaakt. Als spoorwegmaatschappijen doorgaan met non-stop-reizen, en er dus enkel van hoofdstad tot hoofdstad wordt gereden, worden de spoordiensten op stations grenzend aan de HSL bedreigd.

Voorzitter van de Stuurgroep BrabantStad, gedeputeerde Annemarie Moons zei hierover namens BrabantStad:
Ik juich de lancering van dit netwerk van Europese hogesnelheids regios toe en ondersteun dit initiatief van harte. Hiermee wordt nogmaals onderstreept dat BrabantStad en de Provincie Noord Brabant nadrukkelijk de internationale samenwerking opzoeken voor zaken die grensoverschrijdend zijn, zoals transport.

Wethouder Wilbert Willems, die namens Breda, BrabantStad en de Regio West-Brabant deel uitmaakt van het overleg van de Europese regios: Krachtenbundeling met de partner regios Kent en Nord-pas de Calais is voor Breda als internationale netwerkstad en regionale centrumstad van strategisch belang. Daarmee kunnen we High Speed diensten realiseren die op de behoeften van de regio West-Brabant zijn afgestemd, om de sociale, economische en duurzame ontwikkeling van stad en regio te bevorderen. De vandaag getekende intentieovereenkomst markeert de start van de Bredase en West-Brabantse samenwerking met Kent en Nord-pas de Calais. De activiteiten van het op te richten netwerk dragen bij aan versterking van de positie van HSL-regios in Europa.

Kent County Council Deputy Leader Alex King namens Kent: "We verwelkomen dit nieuwe partnerschap. De intentieovereenkomst laat onze inzet zien om voor betere HSL-verbindingen te lobbyen en deze te ondersteunen. Steden als Ashford, Breda en Calais en andere Europese steden hebben hier baat bij en er is al hard en met succes gelobbyd om de Eurostar-dienst tussen Ashford en Brussel te herstellen. Economisch gezien is het verbeteren van de HSL-verbindingen van groot belang. Het helpt de regios aan extra investeringsimpulsen en toerisme. Ook het positieve effect op het milieu door het terugdringen van het aantal vliegreizen is een belangrijk winstpunt.

Daniel Percheron, Président du Conseil Régional de la Région Nord-Pas de Calais:
In het jaar 2009 moet de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Amsterdam gaan rijden. Tot nu toe is er geen enkele rechtstreekse dienst tussen het zuiden van Engeland, de regio Nord-pas de Calais en Nederland voorzien. Ik acht het zeer wenselijk dat ons netwerk tot het invoeren van rechtstreekse verbindingen tussen onze stations kan bijdragen.

De intentieovereenkomst werd ondertekend door:

De heer Alex King MBE, Regiovoorzitter van Kent County Council; De heer Daniel Percheron, Lid van de Franse Senaat en Voorzitter van de Regioraad van Nord-Pas de Calais;
Mevrouw Annemarie Moons, Voorzitter van de Stuurgroep BrabantStad en Gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant;
De heer Henk Snier, Loco burgemeester van de Gemeente Breda en bestuurlijk vertegenwoordiger namens de regio West-Brabant.

Breda,13 februari 2009