Gemeente Doetinchem

Woongebied Wehl Zuid

Woongebied Wehl-Heideslag (voorheen Wehl-Zuid)
Het Stedenbouwkundig Programma van Eisen, kortweg SPvE, voor Wehl-Heideslag is een nadere uitwerking van het Structuurplan Land van Wehl.

In dit nu nog landelijk gebied is woningbouw voorzien als logische uitbreiding van de huidige kern Wehl. Het gaat in totaal om 200 tot 400 woningen. In het SPvE wordt aan de ene kant aangegeven met welke aanwezige belemmeringen rekening gehouden dient te worden bij de voorgenomen woningbouw. Aan de andere kant worden in het SPvE op basis van de verschillende inventarisatiegegevens de mogelijkheden van Heideslag inzichtelijk gemaakt. Dit resulteert in een plankaart waar een ontsluitingsstructuur staat met woonvelden.

De bestaande woningbouw die van oudsher in het gebied aanwezig is wordt ingepast. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de huidige huispercelen en de situering van de bestaande woning. Daarnaast is gekeken naar eventuele bouwmogelijkheden op eigen terrein van bestaande en te handhaven woningen in het gebied. De nieuw te bouwen woningen moeten zo als mogelijk passen bij het landelijke dorpse beeld van Wehl.

Vaststelling SPvE (Stedenbouwkundig Programma van Eisen) Het concept SPvE heeft in oktober en november 2008 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn diverse reacties op binnengekomen. Inmiddels heeft de gemeente de inspraakreacties op het concept SPvE verwerkt in een Nota van inspraak. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 februari 2009 het aangepaste SPvE en de Nota van inspraak vastgesteld. Op 9 maart a.s. staat dit als onderwerp op de agenda voor de commissie Ruimtelijke Zaken en 19 maart a.s. zal het aan de gemeenteraad ter vaststelling worden voorgelegd.

Vanaf 16 februari 2009 ligt het aangepaste SPvE en de Nota van inspraak ter inzage in de gemeentewinkel.

Of u kunt het hier digitaal bekijken:

* SPvE nota van inspraak download

* SPvE woongebied Wehl-Heideslag download

Wehl-Zuid wordt Wehl-Heideslag
Bij de vaststelling van het SPvE komt er een definitief einde aan de naam Wehl-Zuid.
In samenwerking met De Oudheidkundige Vereniging Wehl is de naam Wehl-Heideslag gekozen, verwijzend naar de in het verleden ontgonnen uitgestrekte heidevelden tussen Wehl en Kilder. Wijkgebieden in Wehl-Heideslag krijgen ook een eigen naam, zoals Ripperbansveen, Koksgoed, Kiefland en Motketel.

Wachtlijst Wehl-Zuid:
Met deze regeling komt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Doetinchem tegemoet aan in het verleden gewekte verwachtingen bij deze woningzoekenden. De lijst is een erfenis van de oude gemeente Wehl, die tot 2005 met dergelijke lijsten werkte. In de nieuwe gemeente Doetinchem wordt niet meer met wachtlijsten gewerkt. De oude lijst van Wehl is echter nooit officieel opgeheven. Daarmee zijn de verwachtingen van de woningzoekenden blijven bestaan. Alle woningzoekenden op deze oude lijst zijn nu aangeschreven en uitgenodigd om aan te geven of ze in aanmerking willen komen voor een kavel in de eerste fase van Wehl-Zuid. Bij de uitgifte van deze kavels wordt rekening gehouden met het aantal mensen dat hier gebruik van wil maken. Het gaat daarbij vooral om kavels voor vrijstaande woningen en twee-onder-één-kappers, rond de Koksgoedweg en de Kieflandseweg. Daarnaast is er ruimte voor projectmatige bouw en zogenoemd particulier opdrachtgeverschap. De eerste bouwkavels worden vermoedelijk in in het najar 2009 uitgegeven. In totaal staan er ruim 350 woningzoekenden op de Wehlse wachtlijst.