Voedingcentrum
Oorzaak van buikgriep ligt vaak in eigen keuken
De afgelopen weken zochten veel bezoekers op het onderwerp
âbuikgriepâ. Heb jij ook last van diarree? We plakken er al snel het
etiket buikgriep op. Terwijl het vaak om een voedselinfectie gaat. De
oorzaak hiervan ligt vaak in eigen keuken. Je kunt jezelf daarom een
hoop leed besparen. Was regelmatig je handen, verschoon dagelijks het
vaatdoekje en voorkom kruisbesmetting.
Handen wassen
Was je handen na toiletgebruik en vóór het koken en eten. Was ze ook
na het aanraken van rauw vlees of groenten. Was je handen schoon met
water en zeep. Droog ze af met een schone handdoek.
Verschoon regelmatig hand- en theedoeken. Hang ze ergens op, zodat ze
snel kunnen drogen. Bacteriën, schimmels en ander âongedierteâ
gedijen namelijk goed op vochtige plekken. Terwijl ze op droge plekken
juist dood gaan.
Vaatdoekje
Het kleine doekje in de keuken is misschien wel de grootste
aanstichter van veel buikellende. Je maakt er het aanrecht mee schoon
of veegt er resten van rauwe levensmiddelen mee op. Ziekmakende
bacteriën komen zo op het vaatdoekje terecht. Via het besmette doekje
kunnen ziektekiemen zich verder verspreiden over het aanrecht. Daar
blijven ze een paar uur tot een paar dagen in leven. Dat is lang
genoeg om tijdens het klaarmaken van een maaltijd over te kunnen
springen naar het eten.
Dagelijks verschonen
Gebruik een vaatdoek daarom niet langer dan een dag. Zorg dat je het
na elk gebruik uitspoelt, uitwringt en droogt. Gebruik je het
vaatdoekje behalve voor het aanrecht ook om andere zaken mee te
reinigen, dan moet het direct na het gebruik in de was. Was
vaatdoekjes op minimaal 60 graden.
Kruisbesmetting
Op rauw vlees en vuile, rauwe groenten zitten meer bacteriën dan
gekookte. Zorg er daarom voor dat ze niet van het een op het ander
worden overgebracht. Deze zogenaamde kruisbesmetting ontstaat
bijvoorbeeld door met een vork in rauw vlees te prikken en vervolgens
met dezelfde vork in gare groenten te prikken om te kijken of deze
gaar zijn.
Kruisbesmetting ontstaat ook door gaar vlees weer op dezelfde
snijplank te leggen als waar het rauw op heeft gelegen. Of als je je
handen droogt aan een vuile handdoek.