Voedingcentrum


Oorzaak van buikgriep ligt vaak in eigen keuken

De afgelopen weken zochten veel bezoekers op het onderwerp âbuikgriepâ. Heb jij ook last van diarree? We plakken er al snel het etiket buikgriep op. Terwijl het vaak om een voedselinfectie gaat. De oorzaak hiervan ligt vaak in eigen keuken. Je kunt jezelf daarom een hoop leed besparen. Was regelmatig je handen, verschoon dagelijks het vaatdoekje en voorkom kruisbesmetting.

Handen wassen

Was je handen na toiletgebruik en vóór het koken en eten. Was ze ook na het aanraken van rauw vlees of groenten. Was je handen schoon met water en zeep. Droog ze af met een schone handdoek.

Verschoon regelmatig hand- en theedoeken. Hang ze ergens op, zodat ze snel kunnen drogen. Bacteriën, schimmels en ander âongedierteâ gedijen namelijk goed op vochtige plekken. Terwijl ze op droge plekken juist dood gaan.

Vaatdoekje

Het kleine doekje in de keuken is misschien wel de grootste aanstichter van veel buikellende. Je maakt er het aanrecht mee schoon of veegt er resten van rauwe levensmiddelen mee op. Ziekmakende bacteriën komen zo op het vaatdoekje terecht. Via het besmette doekje kunnen ziektekiemen zich verder verspreiden over het aanrecht. Daar blijven ze een paar uur tot een paar dagen in leven. Dat is lang genoeg om tijdens het klaarmaken van een maaltijd over te kunnen springen naar het eten.

Dagelijks verschonen
Gebruik een vaatdoek daarom niet langer dan een dag. Zorg dat je het na elk gebruik uitspoelt, uitwringt en droogt. Gebruik je het vaatdoekje behalve voor het aanrecht ook om andere zaken mee te reinigen, dan moet het direct na het gebruik in de was. Was vaatdoekjes op minimaal 60 graden.

Kruisbesmetting

Op rauw vlees en vuile, rauwe groenten zitten meer bacteriën dan gekookte. Zorg er daarom voor dat ze niet van het een op het ander worden overgebracht. Deze zogenaamde kruisbesmetting ontstaat bijvoorbeeld door met een vork in rauw vlees te prikken en vervolgens met dezelfde vork in gare groenten te prikken om te kijken of deze gaar zijn.

Kruisbesmetting ontstaat ook door gaar vlees weer op dezelfde snijplank te leggen als waar het rauw op heeft gelegen. Of als je je handen droogt aan een vuile handdoek.