Gemeente Almere

Tentoonstelling Hollandse Brug

13-02-2009

Opening tentoonstelling Hollandse Brug Vanaf donderdag 12 februari staat de voorhal van de VVV in het stadhuis in het teken van de ontwerpwedstrijd Hollandse Brug. Daar ziet u de 30 beste inzendingen van de ontwerpwedstrijd van het Rijk voor de nieuwe Hollandse Brug.

Landmark
De brug markeert een uniek punt in het Nederlandse snelwegennet, de overgang van het `oude' naar het `nieuwe land'. Het is de voordeur van Flevoland en Almere. Het Rijk wil daarom een `landmark' van de brug maken. Een herkenbaar punt waar wij allemaal trots op kunnen zijn. De toekomstige uitbreiding biedt een unieke kans om van de Hollandse Burg een mooie, opvallende, innovatieve en duurzame brug te maken.

Net gerepareerd en dan al weer een nieuwe?
Die reparaties konden niet langer wachten, het onderhoud was nu echt nodig. De uitbreiding van de brug was al gepland. Almere krijgt er tot 2030 zo'n 60.000 woningen bij, om er voor te zorgen dat we als stad bereikbaar blijven wordt de A6 bij Almere verbreed. Dit betekent natuurlijk ook dat de Hollandse Brug uitgebreid moet worden, omdat er anders een trechter ontstaat waar files zich ophopen.

Prijsvraag
Om zoveel mogelijk ideeën te krijgen organiseerde Rijkswaterstaat een openbare ideeënprijsvraag. Kunstenaars en architecten vormden teams en maakten de ontwerpen die je op de tentoonstelling ziet. Van de 72 inzendingen zijn de 30 beste tentoongesteld. Uit deze ontwerpen zijn drie prijswinnaars gekozen. Deze gaan in de tweede fase hun plannen uitwerken, waarna het de bedoeling is dat er uiteindelijk een uitgekozen wordt, die dan gebouwd kan worden.

Omdat het tenslotte toch een beetje onze brug is, hebben we de tentoonstelling naar het stadhuis gehaald. De tentoonstelling is de komende maand te vinden in de voorhal van de VVV en heeft dezelfde openingstijden als het stadhuis. Iedereen is van harte welkom.