Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 13 februari 2009

Zoölogisch Museum UvA eert Darwin met tentoonstellingen in Artis

Gepubliceerd op 13 februari 2009

Op 12 februari 2009 was het tweehonderd jaar geleden dat Charles Darwin (1809-1882) werd geboren, en op 24 november is het honderdvijftig jaar geleden dat The Origin of Species werd gepubliceerd. Om dit te vieren is op 12 februari het Darwinjaar officieel geopend. Het Zoölogisch Museum van de UvA eert Darwin met een aantal tentoonstellingen. Deze zijn onderdeel van een grote expo en wandelroute in Artis.

Onuitwisbare invloed

Wat is evolutie? Carolus Linnaeus zag alle levende en dode materie als de creatie van de Schepper; al erkende hij binnen de Genera (de geslachten) het uitwaaieren in verschillende soorten. Charles Darwin rekende voorgoed af met de idee dat de levende natuur een statisch geschapen geheel vormde. Zijn onuitwisbare invloed is doorgedrongen tot in alle uithoeken van de wetenschap. Twintig jaar lang bouwde Darwin aan zijn theorie. Pas toen hij van de natuuronderzoeker en wereldreiziger Alfred Russel Wallace vanuit Indonesië een brief vol vergelijkbare ideeën ontving, durfde Darwin het aan en schreef hij - samen met Wallace - het eerste artikel over natuurlijke selectie. Een jaar later, in 1859, publiceerde Darwin zijn boek On the Origin of Species. Het was in één dag uitverkocht.

Veelzijdigheid en implicaties

Darwin veranderde de wereld. Waren mensen, dieren en andere levende wezens vóór hem het product van Gods schepping; na hem werden we het product van evolutie. Darwin wordt dit jaar overal geëerd om zijn enorme impact op de biologische wetenschap. Het Zoölogisch Museum (ZMA) heeft een aantal tentoonstellingen samengesteld. Hierin staan de veelzijdigheid van de `vader van de evolutietheorie' en de implicaties van zijn werk voor het huidige onderzoek centraal. De tentoonstellingen zijn onderdeel van de Expo en wandelroute Door de ogen van Darwin in Artis, die op 12 februari van start ging. Er is onder andere een enorme vitrine te zien met de geografische verspreiding van de grote katachtigen. Ook wordt correspondentie getoond die Darwin had met het Genootschap Natura Artis Magistra over de groene pauw in vergelijking met de gekweekte blauwe pauw. De informatie die hij destijds kreeg door de correspondentie met Artis, gebruikte hij in zijn boek On the descent of man. Er zijn tevens vier films te zien, met interviews met wetenschappers die de integratie en implicatie van Darwins theorieën naar het heden doortrekken.

De tentoonstellingen van het ZMA zijn opgesteld in het Aquarium van Artis.

Verwijzingen

Website Artis
Website Darwinjaar 2009
Bron: UvA Persvoorlichting