Gemeente Rotterdam

Rotterdam wil het erfpachtinstrumentarium actief inzetten om projecten in de fysieke sector een duw in de rug te geven. Door grond aan te kopen van ontwikkelende partijen komt geld vrij dat gebruikt kan worden om projecten die belangrijk zijn voor de stedelijke ontwikkeling en Rotterdamse economie te financieren.

De gemeente reserveert in totaal 200 miljoen voor grondaankopen. De maatregel vormt de fysieke uitwerking van een overkoepelend plan van aanpak voor de kredietcrisis dat het college binnenkort naar buiten brengt. Wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) : Het gaat niet alleen om fysieke projecten die we overeind willen houden. Het gaat om een hele sector, een hele keten. Denk aan de vele bouwvakkers die in Rotterdam aan het werk zijn, de makelaars, de onderaannemers maar ook het winkelpersoneel bij de doe-het-zelfmarkten. Het is in deze context dat wij de afweging hebben gemaakt voor dit besluit".

Het erfpachtinstrumentarium kan op verschillende manieren worden toegepast. Voor grond die op dit moment nog in bezit is van de gemeente maar nog moet worden verkocht in verband met nog op te starten projecten kan de ontwikkelaar voor erfpacht kiezen. Voor de ontwikkelaar betekent dit dat op het moment van starten minder gefinancierd hoeft te worden. Voorwaarde is dat wanneer de ontwikkelaar het project of de woningen verkoopt, de volledige grondwaarde alsnog wordt voldaan. De tweede toepassing heeft betrekking op het aankopen van grond door de gemeente. Het gaat dan om een situatie waarbij ontwikkelaars over eigen grond beschikken of dit in het verleden van de gemeente hebben gekocht. Door deze grond te verkopen aan de gemeente komt er geld vrij dat benut kan worden voor de financiering van woningbouwprojecten. Voorwaarde is dat de bouw door deze maatregel daadwerkelijk start en dat ook in dit geval bij doorverkoop de volledige grondprijs aan de gemeente wordt betaald. Naast woningbouwprojecten geldt de maatregel ook voor locatieontwikkelingen, waarbij meerdere projecten op één locatie worden gerealiseerd. Afhankelijk van het stadium van de locatieontwikkeling zal een maat werk oplossing moeten ontstaan. De kosten die de gemeente moet maken voor het erfpachtinstrumentarium worden gedekt uit de erfpachtcanonopbrengsten.

Duidelijke criteria
De maatregel wordt niet toegepast op alle projecten, maar selectief voor die projecten die van belang zijn voor de stedelijke ontwikkeling. Zo zal onder meer het project gelegen moeten zijn in een VIP-gebied. Dit zijn gebieden die in de Stadsvisie zijn aangemerkt als projecten die in belangrijke mate bijdragen aan een sterkere economie en een aantrekkelijke stad.

Daarnaast zal een woningbouwproject ook uiterlijk in 2010 van start moeten gaan. Ook wordt met de ontwikkelende partij afgesproken dat 5% van de aanbestedingsnorm wordt ingezet voor loonkosten, begeleidingskosten en/of stagevergoedingen van werkzoekenden. Waar mogelijk moet deze regeling gebruikt worden om jongeren een vak te laten leren om zo te voorkomen dat ze werkloos raken. Daarmee zorgt deze aanpak ervoor dat er meer Rotterdammers aan het werk zijn en dat Rotterdamse jongeren voldoende voorbereid de arbeidsmarkt betreden.

In het voorjaar van 2008 deden zich de eerste signalen voor van een stagnerende woningmarkt. Dit kwam tot uiting in stijgende bouwkosten en een aantal mislukte aanbestedingen. Afgelopen zomer kwam de kredietcrisis overwaaien met de nodige gevolgen voor de financiering van projecten en het consumentenvertrouwen. In november heeft Rotterdam samen met marktpartijen een reeks aan maatregelen geformuleerd. In dit verband is ook afgesproken om de haalbaarheid van het erfpachtinstrumentarium te onderzoeken. Op initiatief van Rotterdam is ook een landelijke werkgroep geformeerd die bij het Rijk o.a. heeft gepleit voor verruiming van de Nederlandse Hypotheek Garantie en het afschaffen van overdrachtsbelasting voor corporaties die woningen opkopen van marktpartijen. Ook op het vlak van werkgelegenheid heeft de gemeente reeds de nodige initiatieven in gang gezet. Er is een Meldpunt Mobiliteit 010 (te bereiken via 010 8509779) in het leven geroepen waar werkgevers die door de financiële crisis in de problemen dreigen te komen, zich kunnen melden. Daarnaast zijn sinds januari 2009 alle vijf de werkpleinen in Rotterdam mobiliteitscentra ingericht. In deze mobiliteitscentra worden medewerkers van het WERKbedrijf en SoZaWe (pro)actief ingezet voor de bemiddeling van werk naar werk.

Bron: Bestuursdienst, 13-02-2009