CDA

Koopmans: Traineren van procedures moet afgelopen zijn

Deze week is het initiatiefwetsvoorstel âBestuurlijke lusâ in de Tweede Kamer in behandeling genomen. Initiatiefnemer en CDA-kamerlid Ger Koopmans wil, samen met PvdA-kamerlid Roos Vermeij en VVD-kamerlid Helma Neppérus, met dit wetsvoorstel de langdurende procedures in het bestuursrecht tegengaan.

Voortslepende procedures over bijvoorbeeld de bouw van een schuur of een woonwijk , of de aanleg van een weg kunnen veel korterâ, aldus Koopmans. De indieners van het wetsvoorstel willen dat de bestuursrechter de mogelijkheid krijgt om tussentijds fouten te herstellen, zonder dat de hele procedure over moet. Dit systeem wordt de âbestuurlijke lusâ genoemd.

Als het voorstel van CDA, PvdA en VVD wordt aangenomen dan geldt deze bestuurlijke lus voor alle besluiten die bestuursorganen nemen. Het kan veel tijdwinst opleveren, omdat fouten in de besluitvorming eenvoudiger kunnen worden hersteld. De mogelijkheid om beroep aan te tekenen blijft overigens wel bestaan. âInspraak is natuurlijk primaâ, aldus Koopmans. âMaar het moet afgelopen zijn met het eindeloos traineren van dit soort besluiten.â

---