CDA

Van Geel: Vaart maken met stofkamoperatie

CDA-fractieleider Pieter van Geel wil dat het kabinet serieus werk maakt van de uitvoering van de stofkammotie. Het CDA heeft deze motie, waarin wordt gepleit om naar voren te halen wat direct de structuur van economie stimuleert en naar achteren te schuiven wat geen direct effect heeft op de werkgelegenheid en de versterking van de economie, eind vorig jaar ingediend.

Daarbij denkt Van Geel aan het naar voren halen van geplande investeringen in export, bouw, innovatie en energiebesparing. âTegelijkertijd kunnen uitgaven aan duurzame energie in de derde wereld, budgetten voor voorlichtingscampagnes, natuuraankoop en de re-integratiebudgetten wel even wachtenâ.

Van Geel wil ook dat het voor pensioenfondsen aantrekkelijker wordt om te investeren in Nederlandse infrastructuur. âHet blijft me verbazen dat pensioenfondsen wel investeren in de infrastructuur in Zweden of de Verenigde Staten, maar niet in eigen land. Dan doen we toch echt iets verkeerdâ. Pensioenfondsen vinden investeren in Nederland onaantrekkelijk omdat de besluitvorming over bijvoorbeeld een nieuwe snelweg te lang duurt en de uitkomst te onzeker is. Wat de CDAâer betreft moeten er twee dingen gebeuren. Enerzijds moeten pensioenfondsen meer worden gestimuleerd om te investeren en anderzijds moet de politiek het dan ook mogelijk en interessant maken voor hen om dit te doen. âTijdens de laatste politieke beschouwingen heb ik hier al een pleidooi voor gehouden. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Er komt heel veel geld beschikbaar voor extra investeringen, er kan meer gebouwd worden en als we het goed vormgeven is het voor onze pensioenvoorziening een mooie renderende kluifâ, aldus Van Geel.
---