Partij van de Arbeid

Mensen met beperking aan de slag

13-02-2009 03:13

Er komen proefprojecten om na te gaan of het mogelijk is meer mensen met een arbeidsbeperking aan een baan te helpen bij een gewone werkgever. De ministerrraad heeft ingestemd met een voorstel hierover van staatssecretaris Jetta Kijnsma. 'Het is belangrijk dat in Nederland iedereen de kans krijgt om maatschappelijk te participeren, aldus Klijnsma.

Participatie arbeidsgehandicapten vergroten
Klijnsma vervolgt: Dat is goed voor de maatschappij, maar ook zeker voor de mensen zelf. Voor mensen met een arbeidsbeperking dreigt al snel een plekje aan de rand van de samenleving. De Commissie De Vries (die heeft onderzocht commissie hoe de participatie van mensen met een arbeidsbeperking kan worden vergroot zonder dat dit meer geld kost, red.) heeft nuttige aanbevelingen gedaan hoe we al deze mensen kunnen betrekken en welke hulpmiddelen we daarvoor kunnen inzetten. Denk hierbij aan participatiebanen, stages, begeleid werken en de WSW (Wet Sociale Werkvoorziening). Ik wil de komende twee, drie jaar gaan toetsen hoe we deze hulpmiddelen nog effectiever en innovatiever kunnen gaan inzetten om meer mensen met een arbeidsbeperking een kans te geven om mee te doen.

Klijnsma benadruk dat er voorlopig niets verandert voor de mensen die al meedoen, bijvoorbeeld via de WSW: Ik wil zeker weten dat een alternatieve werkwijze beter is dan de huidige ondersteuning, voordat ik echt structureel iets verander. Vandaar de proefprojecten.

Reacties op plannen Klijnsma
PvdA Tweede-Kamerlid Hans Spekman over de plannen van Klijnsma: Het is goed dat het kabinet in deze tijd niemand aan de kant laat staan en dat er extra aandacht komt voor het vergroten van kansen van mensen. Spekman ziet in de projecten een kans om mensen weer aan het werk te helpen: We hechten er als PvdA enorm aan dat mensen aan het werk kunnen en niet nodeloos lang blijven hangen in een situatie waarin ze van een uitkering afhankelijk zijn. Ik bezocht vandaag een verpleeghuis waar vier jonge mensen die eerder waren afgeschreven, de kans hebben gekregen om daar te gaan werken. Je ziet hoe trots en gelukkig ze daardoor zijn. Dat is waar het om gaat.

Inmiddels hebben Abvakabo, CNV, FNV, Cedris, de CG-raad, Divosa en VNG in een brief hun steun voor de plannen van de staatssecretaris uitgesproken.

Extra steuntje
Klijnsma snapt dat de huidige economische crisis het niet makkelijker zal maken om voor deze groep een plek te vinden. Dit is volgens haar echter geen excuus om dan maar niets te doen: Juist nu hebben arbeidsgehandicapten een extra steuntje nodig om te participeren. En als de crisis weer achter de rug is, dan hebben we deze mensen zeker nodig om het verwachte tekort aan arbeidskrachten op te vangen. In mijn eerste weken als staatssecretaris heb ik vele betrokkenen met en uit deze doelgroep gesproken en er is een overduidelijke gezamenlijke ambitie om de participatie van arbeidsgehandicapten te vergroten. Hiervan is onder andere een gezamenlijke brief van VNG, CG-Raad, Cedris, Divosa en de vakbeweging een duidelijk voorbeeld. Ik ga nu aan de slag om de proefprojecten vorm te geven en zal hier weer zoveel mogelijk partijen betrekken. Ik heb zelfs al een aantal gemeenten en regios die zich spontaan hebben gemeld om de projecten mee te helpen vormgeven.

Sociale werkvoorziening
Op dit moment werken een kleine honderdduizend mensen in de sociale werkvoorziening. Twintigduizend mensen staan langdurig op de wachtlijst. Ook is er een grote groep mensen met een arbeidsbeperking die niet voor de sociale werkvoorziening in aanmerking komt en structureel is aangewezen op een uitkering.

Dit was mede de aanleiding om de Commissie fundamentele herbezinning Wet sociale werkvoorziening in te stellen. De commissie moest nagaan hoe de participatie van mensen met een arbeidsbeperking kan worden vergroot zonder dat dit meer geld kost. De commissie heeft hierover advies uitgebracht. Mensen met een arbeidsbeperking moeten volgens de commissie zo veel mogelijk bij een gewone werkgever werken tegen een loon dat in overeenstemming is met hun daadwerkelijke productiviteit. De werkgever krijgt toestemming om minder te betalen dan het wettelijke minimumloon als de productiviteit van de werknemer daaronder ligt. De werknemer ontvangt dan een aanvulling van de overheid.

Er zullen echter altijd mensen zijn die alleen kunnen participeren in een beschutte omgeving. Die mogelijkheid blijft ook bestaan. De plannen hebben geen gevolgen voor mensen die nu in de sociale werkvoorziening werken. Voor de zomer wordt duidelijk hoe de proefprojecten worden ingevuld en waar zij plaatsvinden.

Bron en meer informatie: persbericht Ministerraad>