Gemeente Vlaardingen


Vlaardingen krijgt een nieuw duurzaam stadhuis

13 februari 2009

Afbeelding logo nieuw stadhuis

Gemeenteraad stelt programma van eisen vast
In de vergadering van 12 februari 2009 heeft de gemeenteraad het Programma van Eisen (PvE) voor de bouw van een nieuw stadhuis in Vlaardingen vastgesteld. Hierbij is gekozen voor volledige nieuwbouw aan het Westnieuwland, waarbij de medewerkers van drie stadskantoren in één nieuw stadhuis gehuisvest worden. De komende periode wordt een architect geselecteerd, die voor de uitdaging staat om een duurzaam stadhuis te ontwerpen waar bewoners én medewerkers trots op kunnen zijn.

De gemeentelijke organisatie is momenteel verspreid over drie verschillende panden en dat is niet praktisch en efficiënt. De huidige gebouwen zijn duur in onderhoud en scoren slecht op het gebied van het energieverbruik Ook voldoen ze niet meer aan de eisen van deze tijd met betrekking tot de arbeidsomstandigheden. De voor het publiek bestemde ruimten zijn niet meer van deze tijd en zijn nadelig voor de kwaliteit van de dienstverlening.

Eén nieuw stadhuis
Het college en de gemeenteraad hebben gekozen voor volledige nieuwbouw aan het Westnieuwland, Het historische stadhuis aan de Markt wordt als bestuurscentrum in stand gehouden. Nieuwbouw leidt tot lagere exploitatiekosten, lagere energiekosten en lagere onderhoudskosten. De bouw van een nieuw stadhuis biedt goede mogelijkheden om een eigentijdse, op de toekomst gerichte publieksruimte te realiseren die bij de stad past.

Uitgangspunten voor het ontwerp
De komende periode wordt een architect geselecteerd, die op basis van het PvE aan de slag gaat met ontwerpen. Uitgangspunten zijn dat het nieuwe stadhuis een aansprekende en dynamische architectuur krijgt met een goede aansluiting op het oude stadhuis aan de Markt 11 en goed past in de omgeving. Het nieuwe stadhuis wordt duurzaam gebouwd en zal hoog scoren ten aanzien van energiezuinigheid en Co2-neutraliteit.

Vervolgstappen
Direct omwonenden en medewerkers worden op dit moment geïnformeerd met betrekking tot de voortgang van het project. Als alle voorbereidingen volgens planning verlopen start de sloop van het bestaande gebouw eind 2010 en start de nieuwbouw eind 2011.