Gemeente Schiedam


Februari

Meer samenwerking Toezicht en Handhaving met Irado

11 februari 2009

Team Toezicht en Handhaving, ook wel bekend als de Lichtblauwe brigade, en Irado gaan meer samenwerken om overtreders aan te pakken.

Een van de meest voorkomende klachten die zowel bij het team Toezicht en Handhaving als bij Irado binnenkomen betreft de vervuiling van de stad. Deze klachten hebben ertoe geleid dat er het afgelopen jaar door Toezicht en Handhaving meer dan zeshonderdvijftig bestuursdwang beschikkingen zijn uitgeschreven, ter zake het onjuist aanbieden van huis- en grofvuil. Ondanks dit relatief hoge aantal bestuursdwang beschikkingen, die ieder voor één zak een bedrag van 55,- euro bedragen, blijven er mensen die volharden in het onjuist en op onjuiste tijden aanbieden van zowel grof als huisvuil.

Om hiertegen effectiever te kunnen optreden hebben Irado en het team Toezicht en Handhaving afgesproken dat de beide diensten intensiever gaan samenwerken. Zo zullen er de komende weken Buitengewone Opsporingsambtenaren van de gemeente Schiedam samen met Irado-medewerkers op gaan trekken. Hierbij wordt niet alleen intensief onderzoek gedaan naar de veroorzakers van de vervuiling, maar worden de vervuilde plekken ook direct gereinigd. De kosten van het opruimen zullen op de vervuilers worden achterhaald, dit alles met het doel om de stad voor bezoekers, ondernemers en bewoners schoon, heel en veilig te maken en te houden!

Regels
Voor de goede orde nog even de regels voor het aanbieden van grofvuil: Groot restafval of grofvuil is huishoudelijk afval dat niet gescheiden kan worden aangeboden en niet thuishoort in de huisvuilbak. Zet nooit grofvuil zomaar naast de container of de huisvuilzak! U kunt grofvuil op verschillende plaatsen aanbieden:
Breng uw grofvuil (behalve puin) gratis naar het afvalbrengstation aan de Fokkerstraat 550 in Schiedam. Hier scheidt men het grofvuil verder op onderdelen die hergebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld hout dat hergebruikt wordt voor de productie van parketvloeren of ijzer voor de staalindustrie.
Breng goed bruikbare huisraad, zoals een oude bank, lampen of bedden naar een kringloopwinkel. Wellicht doet u iemand anders een groot plezier!
U bent zelf niet in de gelegenheid om naar het afvalbrengstation te gaan? Dan kunt u als inwoner van Schiedam het grofvuil ook gratis laten ophalen door IRADO. Maak hiervoor online een afspraak! Restafval is alles wat in de huisvuilbak of huisvuilzak thuishoort. Dit afval wordt in de verbrandingsinstallaties verbrand. Voorbeelden van restafval zijn verpakkingen van etenswaren. Géén restafval zijn: papier, glas, medicijnen, batterijen, magnetrons, enzovoort. Voor het aanbieden van restafval gelden de volgende regels: Bied uw restafval goed aan op de vastgestelde ophaaldag. Huishoudelijk afval mag worden aangeboden tussen 05:00 - 07:30 uur, in de wijken waarin geen (ondergrondse) containers staan.

Voorkom zwerfvuil!
Woont u nog in een huisvuilzakkenwijk? Gebruik dan een KOMO-gecertificeerde huisvuilzak. Stop er geen scherpe voorwerpen in. Zo voorkomt u dat de huisvuilzak scheurt en het vuil op straat terechtkomt.
Plaats nooit afval naast de ondergrondse of bovengrondse verzamelcontainer. Dit veroorzaakt zwerfvuil en overlast door meeuwen. Zit de container vol? Geef dit dan aan ons door. Voorkom dat wij uw afval laten staan!
(Grof) afval dat naast de minicontainer, huisvuilzak of ondergrondse container staat, neemt IRADO niet mee.
Bij minicontainers zien we snel of er afval inzit dat er niet thuishoort, zoals verfbussen. Wij nemen dit niet mee, u krijgt een afvallabel of sticker ter informatie.
Bied uw minicontainer zó aan dat we hem gemakkelijk mee kunnen nemen. Plaats de container langs de weg op de verzamelplaats of in sommige gevallen voor de deur.
Is de vaste aanbiedplaats onbereikbaar i.v.m. wegwerkzaamheden? Plaats de container dan elders, aan een doorgaande weg! Wilt u melding doen van vervuiling in uw straat of buurt, belt u dan Irado of het team Toezicht en Handhaving, sámen kunnen we ónze stad schoner maken!

Klik hier voor meer informatie.