Als eerste in Nederland geen vliegtaks meer bij SchipholTickets.nl

13/02/2009 15:46

Vliegtaks.nl

De politieke discussie over afschaffing van de vliegtaks is opgelaaid nadat deze optie vorige week door Minister Eurlings werd geopperd. Tot nu toe leek er binnen de kamer echter onvoldoende draagkracht voor afschaffing. Om te trachten de politiek wakker te schudden over de negatieve economische gevolgen van de vliegtaks voor Nederlandse luchthavens zijn de komende periode diverse protestacties gepland.

Eén van deze protestacties werd afgelopen woensdag gehouden door personeel van Schiphol, KLM, Martinair en Transavia, welke op het binnenhof luid protesteerden. Vandaag start de volgende actie waarin reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen worden opgeroepen de vliegtaks niet meer door te berekenen aan hun klanten.

Reisaanbieders nemen zelf initiatief

Schipholtickets.nl geeft als eerste het goede voorbeeld door op alle Europese vluchten de belasting in mindering te brengen op de ticketprijs. Deze organisatie, voornamelijk bekend van haar last-minute vliegtuigstoelen, meldt hierover het volgende "Als Bos de vliegbelasting niet afschaft, moeten wij het maar doen. Ik roep daarom ook iedereen op dit voorbeeld te volgen en daarmee de politiek duidelijk te maken dat het zo niet langer kan." - dhr. K. van Steenis van Schipholtickets.nl.

Dusseldorf profiteert

Uit onderzoek van SchipholTickets blijkt onder meer dat Nederlandse vakantiegangers en zakenreizigers massaal vanaf vlieghaven Dusseldorf vertrekken. Verder blijkt dat in Nederland uitgegeven vliegtickets via luchtvaartmaatschappij Emirates in het laatste kwartaal van 2008 een groei vertoonde van 35% in relatie tot een jaar eerder. Emirates is hiermede de snelst groeiende luchtvaartmaatschappij in Nederland terwijl zij zelf niet vanuit Nederland vliegt. De groei van uitgegeven Emirates vliegtickets in Nederland is zelfs zo hard gegaan dat zij deel uitmaakt van de top 10 best verkopende luchtvaartmaatschappijen in Nederland.

Uit cijfers van de ondernemingsraad van KLM blijkt dat Schiphol zo'n 810.000 minder vertrekkende passagiers vanuit Nederland heeft verwerkt. Dit terwijl luchthavens als Dusseldorf, Brussel en Antwerpen gezamelijk 500.000 extra Nederlandse passagiers hebben mogen ontvangen.

Vliegtaks.nl

De actie van Schipholtickets.nl vindt plaats onder luid gejuich vanuit mede-actievoerders. Actiegroep Vliegtaks.nl meent dat blijvend actievoeren de enige manier is om Den Haag van mening te doen veranderen. "Juist dergelijk acties vanuit de branche, die het toch al zwaar heeft door de financiële crisis, tonen aan dat de nood voor verandering erg hoog is. Er dreigen in Nederland ontslagen te vallen terwijl luchthavens in het buitenland enorm profiteren. De eigen markt beschermen is juist nu een belangrijke taak voor de regering." - dhr. E. de Bruin van Vliegtaks.nl

Afschaffing van de vliegtaks door reisorganisaties of het niet langer doorberekenen ervan is bedoeld als tijdelijke eye-opener, maar is zeker geen lange termijn oplossing. De branche heeft het toch al zwaar en kan zich weinig extra korting veroorloven. De acties zijn echter niet aan dovemansoren gericht. Het draagvlak voor de belastingmaatregel binnen de samenleving heeft een waar dieptepunt bereikt. Een recente enquete van Vliegtaks.nl toont aan dat slechts 26% van de ondervraagden gelooft dat een zogenaamde tickettax bijdraagt aan een beter milieu. Voor meer opvallende uitslagen van de enquete kunt u kijken op http://www.vliegtaks.nl/enquete/

Actie

De steun voor acties als deze van Schipholtickets.nl neemt nog steeds toe. Naast actiegroepen als Vliegtaks.nl en Vliegbelasting.nl, geven steeds meer partijen gehoor aan de oproep tot actie. Dit is ook niet onlogisch want voor veel mensen staan hun banen op de tocht. Vanuit het bestuur van de Vakbond van Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wist Annelie Bijpost ons te melden dat tijdelijke contracten bij de KLM nog wel verlengd worden maar cursussen voor nieuw personeel bij KLM en doorstromen vanuit de andere maatschappijen zijn stilgelegd. Tot nu toe konden massaontslagen nog voorkomen worden door het opnemen van non-actief van mensen en promoten van deeltijdwerk, maar dit is misschien niet voldoende. Wij maken ons dan ook grote zorgen over de werkgelegenheid van het cabinepersoneel bij Nederlandse maatschappijen." - mw. A. Bijpost van de VNC

Heeft u een duidelijke mening over het wel of niet afschaffen van de vliegtaks? Laat deze dan achter op http://www.schipholtickets.nl/vliegbelastingstop.htm Je ziet meteen hoe anderen over de standpunten denken en over een week zal de einduitlag bekend worden gemaakt.

Namens alle actievoerders hierbij nogmaals de oproep aan Den Haag "Schaf de vliegtaks af!"

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.vliegtaks.nl