Gerechtelijke organisatie

Pretium deels in gelijk gesteld in kort geding over uitzendingen TROS Radar

Den Haag, 13 februari 2009 - De voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Gravenhage heeft vandaag uitspraak gedaan in het kort geding dat Pretium Telecom had aangespannen tegen de TROS over het TV-programma TROS Radar. De vorderingen van Pretium zijn deels toegewezen.

In dit kort geding ging het hoofdzakelijk om de uitzendingen van TROS Radar van 29 september 2008 en 20 oktober 2008 en de column van Antoinette Hertsenberg, de presentatrice van TROS Radar, van 20 oktober 2008 op de website van het programma.

In de twee genoemde uitzendingen en in de internetcolumn stonden twee verwijten ten aanzien van Pretium op de voorgrond: allereerst dat consumenten zich overrompeld, overvallen en misleid voelen door de wijze waarop zij door Pretium worden benaderd en in de tweede plaats dat Pretium zich met name richt op kwetsbare consumenten, ouderen in het bijzonder.

Volgens Pretium heeft de TROS een onjuist en misleidend beeld geschetst, waarbij Pretium publiekelijk is neergezet als een onbetrouwbaar bedrijf dat met name oudere consumenten tegen hun zin en via slinkse verkoopmethoden zou verlokken een abonnement te nemen. Deze gedragingen van de TROS zijn volgens Pretium onrechtmatig jegens haar.

Ten aanzien van het eerste verwijt heeft de TROS naar het oordeel van de voorzieningenrechter voldoende aannemelijk gemaakt hiervoor goede gronden te hebben. De gebruikte beelden en bewoordingen zijn daarom, ofschoon stevig aangezet, niet nodeloos grievend of diffamerend voor Pretium Telecom. Dat de TROS bij het gebruik van de verborgen camera en het samenstellen van de uitzendingen onzorgvuldige journalistiek heeft bedreven, is niet aannemelijk geworden. Pretium heeft verder in voldoende mate de gelegenheid gekregen om de beelden vooraf te bekijken en nadien in de studio haar weerwoord te geven.

Ten aanzien van het tweede verwijt, dat Pretium zich vooral richt op kwetsbare consumenten, ouderen in het bijzonder, oordeelt de voorzieningenrechter echter anders. De ernst van dit verwijt, dat op allerlei wijzen in de uitzendingen doorklinkt, maakt dat hiervoor duidelijke aanwijzingen moeten bestaan. De TROS is er volgens de voorzieningenrechter niet in geslaagd deze voldoende aannemelijk te maken.

Dit leidt ertoe dat de vorderingen van Pretium deels zijn toegewezen. De TROS moet de internetcolumn en een voorbeeldbrief voor het beëindigen van het contract met Pretium van de website van TROS Radar verwijderen. Ook moet de TROS tijdens de eerstvolgende uitzending van TROS Radar een rectificatie uitzenden en een rectificatie op haar website zetten.

LJ Nummer

BH2777

Bron: Rechtbank 's-Gravenhage Datum actualiteit: 13 februari 2009 Naar boven