Provincie Noord-Holland

Wonen en groen Bloemendalerpolder stap dichterbij

13-2-2009

Om te voorkomen dat de planvorming rond de Bloemendalerpolder verder stagneert, wil de provincie Noord-Holland het voortouw nemen voor het maken van het bestemmingsplan voor dit gebied.

Gedeputeerde Staten hebben daarom aan Provinciale Staten een Voorbereidingsbesluit voor een inpassingplan voorgelegd. Dit is een van de instrumenten van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, waarmee de provincie het initiatief kan overnemen van de gemeenten bij het maken van bestemmingsplannen.

Bij de ontwikkelingen rond de Bloemendalerpolder zijn veel verschillende partijen betrokken. Het Rijk, drie marktconsortia, hoogheemraadschap Amstel Gooi Vecht en de provincie Noord-Holland hebben inmiddels een akkoord. Na diverse bemiddelingspogingen en aanpassingen stellen Muiden en Weesp randvoorwaarden die voor de andere partijen niet aanvaardbaar zijn. Om die reden hebben de gemeenten het akkoord nog steeds niet onderschreven. De andere partijen vinden dat de planvorming niet verder kan stagneren.

Gedeputeerde Hooijmaijers: De voorbereiding van een inpassingplan blijkt nu versneld nodig om onze ruimtelijke en financiële belangen veilig te stellen. Bovendien is het nu met de economische crisis, waardoor veel projectontwikkelingen stagneren, belangrijker dan ooit om vaart te maken met de plannen. Naar Muiden en Weesp is de deur niet dicht. Het is goed mogelijk dat de gemeenten in een later stadium een actieve inbreng hebben bij de totstandkoming van het inpassingplan. Als ze de kaders alsnog onderschijven kan hun rol nog groter zijn.

De andere publieke partijen en de marktconsortia betreuren dat ondanks de tegemoetkomingen aan de wensen en eisen van de beide gemeenten sinds de zomer van 2008, het niet is gelukt om gezamenlijk op te blijven trekken.

Rein van Steeg, vice-voorzitter van de Stuurgroep Bloemendalerpolder en lid hoofddirectie AM Vastgoedontwikkeling, stelt: Na twee jaar intensief samenwerken aan deze gebiedsontwikkeling is er ons inziens geen ruimte meer voor terugtrekkende bewegingen. Daarom ondersteunen wij dit Voorbereidingsbesluit.

De totale kosten van het plan bedragen circa 300 miljoen euro. Door de bouw van ten minste 2807 woningen (maximaal 3000) is sprake van een sluitende exploitatie, waarmee ook 310 ha groen, water en voorzieningen kunnen worden gerealiseerd.

Voorgeschiedenis

Het Rijk heeft de provincie Noord-Holland in de nota Ruimte de opdracht gegeven om de Bloemendalerpolder te herontwikkelen. Onder de voorwaarde dat twee derde van de polder duurzaam groen wordt ingericht, kan in dit gebied woningbouw plaatsvinden voor de regionale woningbehoefte. De eerste, prille visie over de stedenbouwkundige invulling van het plangebied werd medio 2007 gepresenteerd. Vervolgens werd met alle betrokken partijen in het project onderhandeld over onder meer de grondexploitatie, het ruimtelijk programma en de risicoverdeling. Het was een complex onderhandelingsproces om tot een kwalitatief goed en sluitend plan te komen. Uitgangspunt van de onderhandelingen was de Anticipatieovereenkomst die partijen begin 2007 hebben ondertekend.

In die overeenkomst werd nog uitgegaan van ten minste 2350 woningen. In de verdere onderhandeling bleek het noodzakelijk om 2807 woningen op te nemen om de grondexploitatie met 20 % woningbouw in lagere prijsklasse en circa 310 hectare groen mogelijk te maken. De hoge ambities voor de kwaliteit van het nieuwe woon- en recreatiegebied zijn hierbij uitgangspunt gebleven.

Vervolgtraject

Het Rijk, de provincie Noord-Holland, het Hoogheemraadschap AGV en de marktconsortia werken komend halfjaar aan de uitwerking van het akkoord tot een Masterplan en Samenwerkingsovereenkomst. Hierin worden o.a. kwaliteit van openbare ruimte, de ontsluiting van de A1 en de beeldkwaliteit van de woningbouw verder uitgewerkt.

De provinciale Structuurvisie wordt naar verwachting in het najaar van 2009 vastgesteld. Dit is (planologisch) de voorwaarde voor het daadwerkelijk maken van het inpassingplan.

Nieuwsredactie

Factsheet Bloemendalerpolder