Aanpakken alcoholverstrekkers zal niet leiden tot minder pilspubers

13/02/2009 14:54

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het jammer dat het kabinet het alcoholgebruik van jongeren alleen wil beperken door de alcoholverstrekkers aan te pakken. De verantwoordelijkheid moet juist bij de alcoholgebruiker (de pilspuber) en de ouders en/of verzorgers worden gelegd.

De VNG steunt de pogingen die dit kabinet onderneemt om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen. Het kabinet bespreekt vandaag een wetsvoorstel om supermarkten die drank aan jongeren verkopen streng te straffen.

De VNG vindt echter dat naast deze maatregel het voor jongeren onder de 16 strafbaar moet zijn om met alcohol op in de openbare ruimte (op straat) te zijn. Ook het drinken op straat door jongeren onder de 16 moet strafbaar gesteld worden. Tevens moeten de ouders en/of verzorgers hiervoor medeverantwoordelijk worden gemaakt. De overheid bemoeit zich dus niet met het drinken van jongeren thuis. Dat is een verantwoordelijkheid van de ouders. De VNG is van mening dat dit voorstel een goede bijdrage levert aan toenemende urgentie van dit moeilijke vraagstuk.

Het alcoholgebruik van jongeren zorgt voor meer en meer maatschappelijke problemen. De verantwoordelijkheid voor het alcoholgebruik moet niet alleen bij de verstrekker van alcohol aan jongeren worden neergelegd maar ook bij de jongeren en de ouders en/of verzorgers.








Vereniging Nederlandse Gemeenten