Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

College van Gedeputeerde Staten van de provincie
Limburg
t.a.v. Mevr. O.M.T. Wolfs
Postbus 5700
6202 MA Maastricht

Den Haag Ons kenmerk Uw kenmerk 11 februari 2009 VO/FBI/96872 CAS200800004582,DOC200800014226

Onderwerp
fusievoornemen voorgezet onderwijs
Parkstad Limburg
Geacht College ,
Hartelijk dank voor uw brief van 11 december jl., waarin u als Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg aangeeft het voornemen tot fusie van College Rolduc en het Eijkenhagencollege te ondersteunen. Voorts dringt u er op aan dit voornemen op zijn eigen merites te beoordelen en bij de beoordeling niet te wachten op of dat te betrekken bij de menselijke maat in het onderwijs.

Mijn reactie hierop is de volgende. Inmiddels is de brief over de menselijke maat aan de Tweede Kamer gestuurd en is daarover overleg geweest met de Kamer. De invulling van de daarin opgenomen voorgenomen maatregelen wordt voortvarend ter hand genomen.

Wat betreft fusies tussen scholen in het voorgezet onderwijs houdt dat in, dat de aanvragen van dit schooljaar waaronder de bovengenoemde fusie, worden beoordeeld op basis van het bestaande toetsingskader namelijk de WVO en de Regeling voorzieningenplanning voorgezet onderwijs. Voor volgend schooljaar en later zullen er aanvullende voorwaarden worden gesteld, in lijn met de brief over de menselijke maat aan de Tweede Kamer.

Overigens ben ik het met u eens dat het verstandig beleid is van het schoolbestuur SVO/PL om op het dalende aantal leerlingen te reageren via een Masterplan voor de hele regio. Mijn zorg was vooral of er wel voldoende overleg was geweest met alle betrokken geledingen. Die zorg heb ik overgebracht aan het schoolbestuur.

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl




blad 2/2

Het bestuur heeft vervolgens uitvoerig gesproken en overlegd met betrokkenen en op onderdelen zijn voornemens aangepast. Dat heeft er toe geleid dat er nu een akkoord is met de gemeente. Ook heeft het bestuur overleg gehad met ouders en docenten van Rolduc, waardoor men nader tot elkaar is gekomen.
Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart