Vlaamse Overheid

kinderopvang

42,5 miljoen euro voor inkomensgerelateerde kinderopvang

Veerle Heeren Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 13 februari 2009

De Vlaamse Regering heeft vandaag haar definitieve goedkeuring gegeven aan het in voege treden van het systeem waarbij de bijdrage van ouders die gebruik maken van de opvang in de zelfstandige kinderopvangsector gekoppeld is aan hun inkomen. Op die manier wordt een volgende stap gezet in de verdere democratisering van kinderopvang die voor iedereen bereikbaar moet zijn.

Om het systeem van inkomensgerelateerde kinderopvang voor zelfstandigen in werking te zetten, werd 42,5 miljoen euro vrijgemaakt. Sinds begin januari kunnen geïnteresseerde zelfstandige initiatiefnemers uit de kinderopvangsector hierop inschrijven. Vandaag staat de teller reeds op 2800 plaatsen.

Basis van het systeem is dat het opvanginitiatief een gegarandeerde dagprijs ontvangt. Deze dagprijs bedraagt voor de groepsopvang (minicrèches en de zelfstandige kinderdagverblijven) 25,18 euro en voor de zelfstandige onthaalouders 17 euro voor de opvang van een kind. De ouderbijdrage is berekend op het inkomen van de ouders. De overheid betaalt het verschil tussen de ouderbijdrage en de gegarandeerde dagprijs terug aan het opvanginitiatief.

Zelfstandigen die gebruik maken van het systeem moeten aan dezelfde regels voldoen die gelden in de gesubsidieerde kinderopvang. Dit betekent dat ook bij hen 20% van de opvangplaatsen gereserveerd is voor kinderen uit kwetsbare gezinnen die bijvoorbeeld in een crisissituatie leven of die een bijzonder laag inkomen hebben. Het is de bedoeling om op die manier het sociale karakter van de kinderopvang te vrijwaren.

Het agentschap Kind en Gezin doet de ouderbijdrageberekening en de zelfstandige initiatiefnemer ontvangt een code die aangeeft of het betrokken gezin tot de groep behoort die onder de voorrangsregels valt. Zo kan hij makkelijk voldoen aan de 20%-regel.

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Veerle Heeren wil dat op termijn een uniform systeem ontwikkeld wordt voor de berekening van de ouderbijdrage in de gesubsidieerde en de zelfstandige sector.

Zij wijst er verder op dat deze legislatuur al 17.000 extra plaatsen in de kinderopvang werden gecreëerd. Het regeerakkoord voorzag 5.000 extra kinderopvangplaatsen. Dit jaar is er nog een extra uitbreiding van kinderopvangplaatsen voorzien voor 15,5 miljoen euro.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Paskal Deboosere, Woordvoerster van minister Veerle Heerlen Tel: 02 552 64 89
GSM: 0496 56 75 69
Email: paskal.deboosere@vlaanderen.be