Vilans


80-miljoen-regeling Bussemaker niet beschikbaar voor particulieren!

Vilans helpt particulieren bij oprichten kleinschalige woonvormen

Utrecht, 13 februari 2009 Staatsecretaris Bussemaker stelt 80 miljoen beschikbaar om in vier jaar tijd 20.000 plaatsen kleinschalige woningen voor ouderen te creëren. 20.000 woningen in vier jaar lukt niet, onder de meest ideale omstandigheden is 18.000 plaatsen in vijf jaar mogelijk, zo stelt Eric Krijger van Vilans. Het is voor bestaande organisaties lastig om de omslag naar kleinschalig wonen te maken en ook de particuliere initiatieven komen ondanks veel inzet vaak niet van de grond. Daarom start Vilans in samenwerking met RCOAK, Sluyterman van Loo en Woonzorg Nederland het project Werk aan de woning, een ondersteuningsprogramma speciaal voor particuliere initiatiefnemers.

Waarom lukt het niet?
Voor bestaande organisaties is het lastig om de omslag naar kleinschalig wonen te maken. Een deel van het kleinschalig groepswonen speelt zich af in de extramurale sfeer, dat betekent een scheiding van wonen en zorg. Deze woonvormen kunnen geen aanspraak maken op de 80- miljoen-regeling van Bussemaker. Ook vraagt kleinschalig wonen om een andere zorgcultuur, een andere inrichting van de organisatie, andere competenties bij medewerkers en veel organisaties denken dat het financieel niet kan. Een andere reden waarom organisaties terughoudend zijn is de financiering van de huisvesting, die over twee jaar verandert. Nu zijn organisaties nog verzekerd van financiering voor de hele huisvesting, maar straks krijgen zij alleen geld als er cliënten zijn. Voor veel bestuurders is dit een ongunstig ondernemersklimaat. Daarom zijn ze voorzichtig met het nemen van nieuwe stappen en kiezen ze voor veilig beleid. Vaak is dat het handhaven van de huidige situatie. Veel bestuurders denken dat kleinschalig wonen teveel risico met zich meebrengt. De omslag is een lastig proces, maar wel degelijk iets wat haalbaar is, aldus Eric Krijger van Vilans.

Ondernemende particulieren
De roep om kleinschalige woonvormen wordt hoe dan ook steeds luider. Om in die behoefte te voorzien nemen steeds meer burgers zelf het initiatief om kleinschalige woonvormen op te richten. Maar het is lastig om in het woud van regels, modellen en opvattingen de juiste koers te vinden. Ondanks het ondernemersbloed missen initiatiefnemers vaak de routine, het inzicht en de ervaring om dit soort projecten op te zetten en zich te verdiepen in de wet- en regelgeving en de organisatie. Daarnaast kunnen zij geen beroep doen op de 80miljoen- regeling van staatsecretaris Bussemaker. Dankzij een subsidie van de fondsen Sluyterman van Loo, RCOAK en Woonzorg Nederland kan Vilans deze initiatieven ondersteunen. Vilans heeft hiervoor het meerjarig en laagdrempelig ondersteuningsprogramma 'Werk aan de woning' opgezet, bedoeld voor iedereen die van plan is te starten met een kleinschalige woonvorm. Dus ook de initiatieven voor mensen die alleen AOW krijgen.

Werk aan de woning
Op zaterdag 28 maart organiseert Vilans de bijeenkomst Werk aan de woning. Hier ontvangen burgers praktische informatie en handvatten voor het zelfstandig oprichten van kleinschalige woonvoorzieningen. Met informatie over belangrijke themas zoals exploitatie, mogelijke samenwerkingspartners, regels en wetgeving en vormgeving van kleinschalige woonvormen biedt Vilans de particulieren directe en concrete hulp. Ga voor meer informatie naar
www.centrumkleinschaligwonen.nl

Laatst gewijzigd op: 13 februari 2009