Onderwijsbond CNV

13 februari 2009

CNV: verhogen AOW leeftijd niet aan de orde

Categorie: Pensioen

Het CNV is geen voorstander van verhoging van de AOW leeftijd. Op dit moment stoppen werknemers, al dan niet gedwongen, ruim voor hun vijfenzestigste. Vooroordelen, waarvan is aangetoond dat ze niet kloppen, en een gebrek aan scholing spelen een daarbij belangrijke rol. Het CNV wil dat werknemers - gezond en met plezier - tot hun pensioen kunnen blijven werken. Het kabinet zou vooral daarin energie moeten steken.

Het CNV vindt het verhogen van de pensioenleeftijd onverstandig tijdens de financiële crisis, omdat het niet bijdraagt aan een oplossing op de korte termijn. In de discussie over het pensioenstelsel op de lange termijn hecht het CNV grote waarde aan de solidariteit tussen generaties.

Om de AOW betaalbaar te houden ziet het CNV meer in het fiscaliseren van de AOW. Momenteel wordt de AOW betaald uit de premies die mensen onder de 65 jaar opbrengen. Met andere woorden, 65-minners betalen de AOW. Door de AOW niet via premies te betalen, maar via de belastingen wordt de AOW door zowel mensen jonger dan 65 jaar als door hen die ouder zijn dan 65 jaar betaald.

---