Met Stamos ontwikkelingen op de onderwijsarbeidsmarkt volgen

13/02/2009 13:52

CAOP

Vandaag lanceert het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt uit Den Haag een vernieuwde digitale tool vol kwantitatieve gegevens over de onderwijsarbeidsmarkt. Deze tool heet vanaf nu Stamos ofwel STatistieken ArbeidsMarkt OnderwijsSector. Stamos is bedoeld om onderwijsmanagers, beleidsmedewerkers, onderzoekers en andere betrokken te ondersteunen in het opleidings- en personeelsbeleid of bijvoorbeeld bij het onderzoek doen.

SBO-directeur Freddy Weima: 'Een grote hoeveelheid cijfers komt in Stamos bij elkaar. Ze maken bijvoorbeeld duidelijk hoeveel studenten de lerarenopleidingen instromen en uitstromen en hoeveel en hoelang leraren in de diverse onderwijssoorten werken. Tegelijkertijd maakt Stamos inzichtelijk wat de verhoudingen van het (toekomstig) onderwijspersoneel naar leeftijd, sekse en etniciteit zijn.'

Onderwerpen binnen Stamos

Stamos bevat cijfers die ook in grafieken en tabellen overzichtelijk zijn gemaakt. Het is bovendien mogelijk als gebruiker om ook zelf grafieken en tabellen samen te stellen. Bijvoorbeeld over het aantal leraren, managers en personeel in onderwijsondersteunende functies of over het studieverloop aan lerarenopleidingen. Ook cijfers over ziekteverzuim en aantal WAO'ers zijn opgenomen. De cijfers zijn onderverdeeld naar onderwijssoort en vaak naar geslacht, leeftijd en etniciteit.

De cijfers zijn afkomstig uit diverse bronnen zoals CBS en werkgeversorganisaties. Het SBO actualiseert Stamos regelmatig.

Digitaal en offline

Stamos is te vinden op www.onderwijsarbeidsmarkt.nl (Cijfers en trends) en www.stamos.nl. Daar is ook de offlineversie te downloaden en te gebruiken op momenten dat geen internetverbinding voorhanden is.





http://www.stamos.nl