Wageningen Universiteit en Researchcentrum
vleesvarkens en vleeskuikens is toegenomen
Antibioticagebruik vleesvarkens en
vleeskuikens is toegenomen
13 feb 2009
Onderdeel: LEI
Het gebruik van antibiotica in de veehouderij kan problemen geven voor
de volks- en diergezondheid, omdat het leidt tot
resistentieontwikkeling bij bacteriën. Daarom is het beleid van de
Nederlandse overheid erop gericht om het antibioticagebruik door
veehouders terug te dringen. In opdracht van het ministerie van LNV
heeft LEI onderzoek gedaan naar het gebruik van antibiotica in de
Nederlandse veehouderij in 2007. Uit de analyse van de cijfers van
Fabrikanten en Importeurs van Diergeneesmiddelen in Nederland (FIDIN)
blijkt dat het totale antibioticagebruik (inclusief antimicrobiële
groeibevorderaars) in de veehouderij in Nederland in de periode
1999-2007 met in totaal ruim 3% is toegenomen.
In dezelfde periode is het veterinaire antibioticagebruik met 83%
toegenomen en zijn de antimicrobiële groeibevorderaars eerst in delen
en vanaf 2006 geheel uitgebannen. Het veterinaire antibioticagebruik
per kg levend gewicht was in 2007 twee keer zo hoog als in 1999. Een
deel van deze toename is te verklaren als vervanging van
antimicrobiële groeibevorderaars.
Wisselend beeld
De vergelijking van het gebruik op de steekproefbedrijven in 2007 met
2006 laat een wisselend beeld zien.Op de onderzochte melkveebedrijven
is het antibioticagebruik nagenoeg gelijk gebleven.
Ook op de bedrijven met zeugen en biggen is het antibioticagebruik
redelijk constant. De grotere bedrijven hebben over het algemeen een
relatief hoger antibioticagebruik per dier. Bedrijven die soms
antibiotica preventief inzetten hebben gemiddeld het laagste
antibioticagebruik, terwijl bedrijven die routinematig preventief
behandelen gemiddeld het hoogste gebruik hebben. Bedrijven die nooit
preventief behandelen zitten daar tussenin. Voorts blijkt dat de
inschatting van zeugenhouders over de gezondheidstoestand van hun
dieren âkloptâ met de mate van het antibioticagebruik: hoe gunstiger
men de gezondheidstoestand op het bedrijf inschatte, des te lager was
het antibioticagebruik.
Op de vleesvarkens- en vleeskuikenbedrijven is het totale gebruik
toegenomen. Bij de vleesvarkens is een afname te zien in het gebruik
van tetracyclines (â1 dagdosering per dierjaar), en een toename in het
gebruik van colistinesulfaat (+3 dd/dj) en macroliden (+1 dd/dj). Bij
de vleeskuikens vallen de grote verschillen in antibioticagebruik
tussen bedrijven op: de 25% meest gebruikende bedrijven zijn
verantwoordelijk voor 49% van het totale antibioticagebruik.
In alle sectoren blijkt dat bedrijven die in een jaar veel antibiotica
hebben gebruikt, dat vaak in het voorgaande jaar ook al deden. Veel
bedrijven zijn dus vrij stabiel in de mate waarin ze antibiotica
toepassen.
Rapport 2008-015 Antibioticagebruik op melkvee-, varkens- en
pluimveebedrijven in Nederland; Gebruik in 2007 in vergelijking met
voorgaande jaren
Contact
Nico Bondt
nico.bondt@wur.nl
0317 484559
Helene Stafleu
helene.stafleu@wur.nl
070 3358338