Leefbaar Rotterdam


vrijdag, februari 13, 2009

Plannen Leefbaar voor Schouwburgplein slaan aan bij stadsbestuur

Het heeft even geduurd, maar de reactie van het stadsbestuur op Het Schouwburgplein, laatste kans of volbouwen is daar. Frans van der Hilst, de grote man achter dit initiatiefvoorstel van Leefbaar, is verheugd dat wethouder Bolsius een groot deel van de plannen omarmt, maar vindt de reactie tegelijkertijd te vrijblijvend. Daarnaast is hij teleurgesteld dat het plein er ondertussen nog altijd onveranderd bij ligt.

Uit AD Rotterdams Dagblad, Rotterdam Dichtbij van 13-02-2009:

Schouwburgplein: Gemeente wil 3,1 miljoen euro uitgeven voor opknapbeurt
Terrasjes voor een gezelliger stadsplein

MARLIES VAN LEEUWEN
ROTTERDAM

Glibberen over het Schouwburgplein in hartje Rotterdam is over een paar maanden voorgoed verleden tijd. De gemeente trekt 3,1 miljoen euro uit om het plein onder meer beter bewandelbaar te maken. Terrasjes en bankjes moeten het plein van Adriaan Geuze opvrolijken Een gezellig volksfestival moet een einde maken aan de kille sfeer.

Altijd weer een spannend tafereel tijden het Rotterdamse Filmfestival. Duizenden filmfans schuifelen voorzichtig over het gladde Schouwburgplein, om na een regenbui of ijzel niet onderuit te gaan. Wie haalt ongeschonden de overkant? Breakdancers maken er juist graag gebruik van: niks is idealer dan de spiegelgladde ondergrond om halsbrekende toeren op uit te halen.

De gladde vloer staat centraal in de klaagzangen over het plein, waar vrijwel iedere Rotterdammer een uitgesproken mening over heeft. Van modern en gedurfd tot onveilig en kil. Dat kan beter, vindt Leefbaar Rotterdam, dat wethouder Lucas Bolsius (CDA, buitenruimte) heeft overgehaald om met een verbeterplan te komen.

Bolsius trekt nu 3,1 miljoen euro uit om die vermaledijde vloer bewandelbaarder te maken. De verlichting wordt verbeterd, er komen tijdelijke terrassen aan de zijdes van de Schouwburg en de Doelen en op het plein zelf komen meer banken. Bezoekers moeten er naar hartelust kunnen flirten, spelen, mediteren tot een boek lezen, zo staat te lezen in het plan.

Een gebruiksaanwijzing voor het plein legt straks uit hoe het met zn rode lantaarnpaalkranen de havenstad Rotterdam symboliseert. Bomen moeten het harde plein een zachter uiterlijk geven. Adriaan Geuze van bureau West 8, die het plein begin jaren negentig ontwierp, zal ook het plein nieuwe stijl verder uitwerken.

Geuze heeft het plein, dat veertig centimeter hoger ligt dan de omgeving, altijd bedoeld als podium voor de stad. Toch denkt Bolsius eraan om óp het plein een podium te zetten, om de mensen ernaartoe te lokken. Het Schouwburgplein is een te koesteren en internationaal gewaardeerd beeldmerk, maar het heeft ook last van terecht lokale kritiek op de kille sfeer en het gebrek aan interessante activiteiten, stelt Bolsius in een brief aan de gemeenteraad.

Hij denkt dat er met de culturele instellingen op en om het plein over na om evenementen als een jaarlijks volksfestival op het plein te organiseren. Op de gevel van de Pathé bioscoop zouden tijdens en na de RUitmarkt in september films kunnen worden vertoond. Een speciaal aangestelde pleinregisseur moet vervolgens een spannend cultureel programma samenstellen.

Leefbaar Rotterdam-raadslid Frans van der Hilst, die het Schouwburgplein-probleem een jaar geleden op de kaart zette, is blij met de plannen van de wethouder, maar noemt ze tegelijkertijd ook een pijnpunt. De hele brief van de wethouder staat vol met woorden als overleggen, nadenken en kijken of iets mogelijk is. Ik vind het fijn dat de wethouder het met ons eens is dat er iets aan moet gebeuren, maar intussen ligt het plein er al een jaar onveranderd bij.

Wethouder Bolsius wilde gisteren niet reageren op de kritiek van Leefbaar Rotterdam. Binnenkort buigt de gemeenteraad zich over het voorstel.