Leefbaar Rotterdam


vrijdag, februari 13, 2009

Onrust over verslaafdenopvang in de Esch

In Kralingen Crooswijk is onrust ontstaan over het doorzetten van de permanente opvang van 20, voornamelijk verslaafde, daklozen aan de Plantagelaan. Omdat in het gebied de leefbaarheid al onder druk staat, acht de deelgemeente de nieuwe plannen onaanvaardbaar. Leefbaar raadslid René Schuurman stelde hierover vragen aan Wethouder Kriens (PvdA).

De Deelraad en het Bestuur van de deelgemeente gingen eerder wel akkoord met de opvang van 11 personen uit een lichtere categorie. Deelraad en bestuur van Kralingen Crooswijk hebben laten weten niet akkoord te kunnen gaan een verdubbeling van het aantal personen van de zwaarste categorie in de Kralingse Esch. Dit is een wijk die al onder druk staat wat onder meer blijkt uit een dalende veiligheidsindex.

De wijk heeft vanwege de ligging te maken met hardnekkige drugsrunners problematiek en al bestaande overlast van een Bouman GGZ instelling. Overlast die door de fractievoorzitter in de deelraad, John van Assendelft, al meermaals is aangekaart. De politie trekt, voor wie het rapport goed leest, ook de conclusie dat de veiligheid en leefbaarheid op termijn niet gegarandeerd kunnen worden. Met de bezuinigingen op het Korps Rotterdam Rijnmond in het achterhoofd geen prettige boodschap.

Omdat de deelgemeente het niet verantwoord vond de voorgenomen opvang in dit gebied te realiseren, heeft de wethouder aangegeven dat zij namens het College per direct de taakstelling voor de invulling van een tweede locatie maatschappelijke opvang in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk overneemt. Waarmee de deelgemeente effectief buiten spel wordt gezet. De deelgemeente vervult momenteel al een behoorlijke taak op het gebied van maatschappelijke opvang met de aanstaande dagopvang in Nieuw Havenzicht, het IBW aan de Willem Schürmanstraat en de aanstaande locatie Bosland. Ook bij deze opvanglocaties werden door het college op de valreep wijzigingen doorgevoerd qua omvang of in de uiteindelijke categorie voor wie opvang geregeld werd.

Volgens de wethouder bleek er uit informele gesprekken, met weliswaar een klein aantal direct omwonenden, dat er geen grote bezwaren leven. Een beheercommissie met daarin alle partijen gaat toezien op naleving van de afspraken en goed nabuurschap. De ervaring leert dat op deze wijze dit soort voorzieningen zonder overlast voor de omgeving kunnen bestaan, aldus wethouder Kriens.

De voorzitter van de winkeliersvereniging De Esch heeft inmiddels per brief laten weten allerminst blij te zijn met de voorgenomen opvang in het licht van reeds bestaande overlast van verslaafden. De communicatie richting ondernemers verdient evenmin een schoonheidsprijs. De voorzitter gaf aan het diep triest te vinden dat de winkeliers de plannen uit de media moesten vernemen.