Nederlandse Hartstichting

Vrouwen en hart- en vaatziekten
13-2-2009
De Hartstichting bereidt zich voor om hart- en vaatziekten bij vrouwen onder de aandacht te krijgen. Ook bij vrouwen heerst nog vaak het beeld dat hart- en vaatziekten een mannenkwaal zijn. Dit komt onder andere omdat mannen gemiddeld tien jaar eerder hartziekten ontwikkelen dan vrouwen. Maar juist voor vrouwen zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer een.

Hartklachten worden door veel vrouwen en hun artsen niet altijd tijdig herkend. Ten eerste omdat de klachten van een hartinfarct bij vrouwen vaak anders zijn dan bij mannen. Ten tweede omdat het idee leeft dat vrouwen beschermd zijn door hormonen (oestrogenen). Na de menopauze valt deze bescherming echter weg. De risicofactoren voor hart- en vaatziekten nemen dan toe. Vanaf dat moment moeten vrouwen en artsen extra alert zijn op bijvoorbeeld bloeddruk, cholestererolgehalte en gewicht.

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen vaker niet volgens de richtlijnen worden behandeld. De diagnostiek en behandeling blijven achter bij die van de mannen. Richtlijnen zijn in de regel gebaseerd op onderzoek onder mannen. Vrouwen zijn van oudsher ondervertegenwoordigd geweest in wetenschappelijke studies. Langzaam komt hierin verandering. In recentere, grotere hartstudies is 25 à 30% van de onderzoekspopulatie vrouw.

Nadat de Hartstichting in 1995 al de vrouw centraal stelde in haar campagne "Hart- en vaatziekten discrimineren niet", treffen we nu voorbereidingen voor een vervolg.
Nadere informatie over de signalen van een hartinfarct, in het bijzonder bij vrouwen, vindt u op www.hartstichtig.nl.