Gemeente Haren

Haren in beweging! - De eindsprint

Coalitieakkoord 2009-2010

13/02/2009

Een overzicht van de belangrijkste onderwerpen het nieuwe coalitieakkoord 2009-2010 van GroenLinks, Partij van de Arbeid en ChristenUnie.

Het nieuwe coalitie bouwt letterlijk voort op het oude coalitieakkoord uit 2006. Deze tekst is als basis gebruikt om te illustreren dat het beleid van de afgelopen 3 jaar op hoofdlijnen wordt voortgezet. Er zijn natuurlijk zaken die actualisatie behoeven, er zijn nieuwe ontwikkelingen die om een richtingkeuze vragen en er zijn zaken die zijn heroverwogen. We hebben het dan over de volgende onderwerpen:

Communicatie
De gemeente zal nog sterker dan voorheen inzetten op actief communiceren met burgers. Vooral over grote projecten en belangrijke ontwikkelingen die veel inwoners aangaan zullen wij regelmatig en duidelijk informeren. Te denken valt aan de nieuwbouw van het gemeentehuis en de ontwikkeling Raadhuisplein, de verplaatsingsoperatie sport en de uitvoering van groenbeheer.

Verplaatsing sport
De verplaatsing van vv Gorecht en Blauwe Ruiters dient nog in deze raadsperiode grotendeels te zijn voltooid. Van de verplaatsing van GHHC zien wij af. De raad zal hiertoe een voorstel krijgen. Een motivatie van deze keuze treft u onder aan dit document.

Regiovisie
De monitoring op regionale schaal blijft voor ons bepalend voor de Harense woningbouwopgave. De grote bijstelling van begin 2008 in de woningbouwopgave van 2400 naar 1040 nieuwe woningen tot het jaar 2020 past in dit streven. Wij sluiten een verdere vertraging en afname van de woningbouw niet uit. Wij denken dan ook voor de komende jaren voldoende plancapaciteit te hebben als de GHHC niet wordt verplaatst.

Klimaatbeleid/ Duurzaamheid
In een klimaatnota worden projecten voor klimaatbeleid geformuleerd. In deze raadsperiode worden tenminste 5 projecten opgestart en zo mogelijk afgerond. Dit omvat onder andere het energiezuinig maken van gemeentelijke gebouwen en het realiseren van grootschalige warmte/koudeopslag in Haren- Noord.

Financieel beleid
Voor de zomer zullen wij een financieel meerjarenperspectief schetsen op basis van onze huidige begroting. Een analyse van alle risico's van bestaande en komende projecten is daar een onderdeel van. Ook de verwachtingen ten aanzien van de gevolgen van de kredietcrisis betrekken wij daarin.

Sociale woningbouw - convenant Woonborg
Twee locaties binnen het sociale woningbouwconvenant met Woonborg (Onnen en P.Wieringaweg) moeten in deze periode nog tot concrete bouwplannen leiden.

Structuurvisie
In 2009 stellen wij samen met de inwoners van Haren en de gemeenteraad een (structuur)visie op voor de middellange termijn.

Samenwerking met Tynaarlo
De voorbereidingen die in dit kader samen met de gemeente Tynaarlo zijn genomen zullen nog voor de verkiezingen tot concrete resultaten leiden.

Brandweer
We formuleren in dit jaar de uitgangspunten voor een nieuwe locatie voor de brandweerkazerne. Brandweerzorg moet ook op de lange termijn worden gewaarborgd.

Voorzieningen tieners en jeugd
We hebben de tieners vraaggericht benaderd en zijn met de verschillende doelgroepen in overleg gegaan over de wensen en mogelijkheden. In het laatste jaar van deze raadsperiode willen we een voorziening realiseren. Er wordt een locatiekeuze voor een natuurlijke speelplaats gemaakt en er wordt voor de het einde van deze raadsperiode gestart met realisatie.

Onderwijs
De gemeente neemt de regierol op zich bij de planning van de nieuwbouw van de brede school de Wissel. In 2009 wordt een keuze gemaakt op welke locatie(s) de oplossing wordt uitgewerkt voor de ruimteproblematiek van het Zernikecollege.

Centrum voor jeugd en gezin
Voor ouders die belang en/of behoefte aan opvoedingsondersteuning hebben zal een aanbod worden mogelijk gemaakt. Haren ontwikkelt hiertoe een eigen centrum voor jeugd en gezin (CJG).

Thuis in Haren (WMO)
De beleidsnota WMO "Thuis in Haren, goed voor elkaar" wordt per jaar voorzien van een werkplan met financiële onderbouwing. De beleidsnota wordt uitgevoerd in de jaren 2008-2011.

Onderzoek naar de Vork (spoorwegdriehoek ten noorden van Oosterhaar) Het onderzoek naar de mogelijkheden voor exploitatie van de Vork wordt niet meer uitgevoerd. De huidige woningbouwlocaties voorzien in de opgave tot 2020.

Groenbeleid
Het groenbeleid wordt verbeterd door een benchmarkonderzoek uit te voeren. Dit doen wij in samenwerking met de bomenstichting. Verder willen we gaan werken volgens de gedragscode Flora- en Faunawet.

Verkeer
We gaan in de komende periode een aantal knelpunten oplossen dat voortkomt uit de diverse verkeersevaluaties. We willen een pilotproject uitvoeren om de verkeersdoorstroming en het gevoel van veiligheid binnen Haren te bevorderen.

Water
In 2009 formuleren wij een beleid voor afkoppelen en komen we met een plan voor aanleg van natuurvriendelijke oevers.

Portefeuilleverdeling
De verdeling van de portefeuilles blijft gehandhaafd. Theo Berends zal de portefeuille van Liesbeth Boekel integraal overnemen.

Toelichting verplaatsing sport

De verplaatsing van vv Gorecht en de Blauwe Ruiters gaat door, die van de GHHC blazen wij definitief af. Dit vraagt om een nadere toelichting.

In de afgelopen weken hebben wij een aantal opties rond de sportverplaatsing tegen het licht gehouden. We hebben daarbij het huidge beleid op onderdelen doorgelicht. We hebben ons gebaseerd op de genomen besluiten. Van belang is dat we inmiddels een samenwerkingsovereenkomst hebben met twee projectontwikkelaars in Haren-Noord. Ook zijn er de afgelopen jaren een aantal besluiten genomen over de verplaatsing van de sport. Rekening houdend met de ontwikkelingen van de afgelopen 3 jaar blijken er nu stevige consequenties te kleven aan wijziging van beleid. Deze kunnen als volgt worden samengevat:

Verplaatsing GHHC
Voor de verplaatsing van de GHHC is nog geen nieuwe vestigingslocatie beschikbaar. Ongeacht de te kiezen locatie, ergens tussen Haren en Groningen, zal grond moeten worden aangekocht. Een aantal andere consequenties van verplaatsing/woningbouwontwikkeling zijn:
* Een meer afgelegen locatie maakt de bereikbaarheid voor kinderen kleiner en minder veilig.

* GHHC kan de komende 5 jaar niet zodanig vernieuwen/investeren als de club wel zou willen.

* Er moet nog grond worden aangekocht ter plaatse van het huidige parkeerterrein van de Hortus.

* Er moet een sanering plaats vinden van de bovengrondse LPG-opslag

Bij afkopen van de GEM bij het niet verplaatsen van de GHHC krijgen we te maken met:

* Verlies van ca. 53 geplande woningen.

* Niet hoeven uitgeven van minimaal ca. EUR 1,5 miljoen aan kosten, ofwel het bespaart de gemeente daarmee kosten van EUR 30.000,- per te bouwen woning.

Wij sluiten een verdere vertraging en afname van de woningbouw in de regio niet uit. Wij denken dan ook voor de komende jaren voldoende plancapaciteit te hebben als de GHHC niet wordt verplaatst. Al met al rechtvaardigt dit een wijziging van beleid waarin wij kiezen voor behoud van de GHHC op het huidige complex.

Verplaatsing vv Gorecht en Blauwe Ruiters
Ook voor deze verplaatsing zijn de consequenties nogmaals in beeld gebracht. Hierbij hebben vooral gekeken naar voor- en nadelen en kosten. Aan verplaatsing/clustering van de voetbalclubs kleven zowel voor- als nadelen. Beide voetbalcomplexen zijn qua bereikbaarheid en ligging vergelijkbaar. Clustering en nieuw aanleg levert een flinke impuls voor de kwaliteit van de accommodaties. Voor de Blauwe Ruiters geldt dat de verplaatsing zeker tot een grote kwaliteitsverbetering van de accommodatie zal leiden.

Door verplaatsing van deze clubs komt het hele gebied benoorden de Rummerinkhof ter beschikking. Ontsluiting van dit hele gebied is alleen mogelijk als de voetbalclub verplaatst wordt. Hier kunnen ca. 142 woningen worden gebouwd. Boven op de vergoeding die wij vanuit de GEM krijgen voor de verplaatsing van de sport levert de ontwikkeling van dit gebied de gemeente ca. 3,7 miljoen euro op. Gezien de omvang van het aantal woningen, de gemaakte afspraken en de vergoeding die daar tegenover staat is doorgaan op de ingeslagen weg voor ons wenselijk.

Het afblazen van de verplaatsing van GHHC betekent voor de overige onderdelen dat deze realiseerbaar zijn volgens oorspronkelijke uitgangspunten. Hierbij resteert een dekkingstekort van EUR 1 miljoen conform de uitgangspunten van januari 2006.