Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA eist snelle doorstart Fortis-commissie (13/02/09)

De diensten van de Kamer hebben positief advies gegeven: de Fortis-commissie kan wel degelijk nog verder functioneren. Dat de minister van Justitie, Stefaan De Clerck, ondertussen pleit voor een opschorting van de onderzoekscommissie, is dan ook onbegrijpelijk, vindt N-VA-Kamerlid Els De Rammelaere, lid van de onderzoekscommissie. Na Herman Van Rompuy gisteren in de plenaire Kamer schiet nu ook Stefaan De Clerck minister Reynders ter hulp. Blijkbaar is de CD&V nu de grootste bondgenoot van Reynders geworden, nochtans degene die ze in de oppositie de slechtste minister van Financiën ooit hebben genoemd. Het kan verkeren

De zaak is duidelijk. De deskundigen hebben ontslag genomen. Welnu, er zijn nog genoeg andere mensen die de taak van de deskundigen kunnen overnemen. Het advies van de juridische diensten van de Kamer steunt nu blijkbaar onze visie. Desnoods moeten we het maar zonder deskundigen doen. Ook daar heeft het advies geen problemen mee, aldus De Rammelaere.

De N-VA ziet geen enkele reden om op een uitstel aan te dringen, helemaal niet nu ook de onderzoeksrechter, die de mogelijke schending van het beroepsgeheim van rechter Schuurmans onderzoekt, zich niet tegen de onderzoekscommissie verzet. Zolang de commissie niet in lopende procedures tussenkomt, is er geen probleem om te beginnen met de werkzaamheden. De onderzoekscommissie moet nu vooral snel aan de slag, de publieke opinie heeft recht op de waarheid, aldus De Rammelaere.

De uitspraak van de minister van Justitie, Stefaan De Clerck, dat de onderzoekscommissie haar onderzoek moet opschorten, is in dit opzicht dan ook onbegrijpelijk. Els De Rammelaere: Als dit het standpunt is van de hele regering, dan weten we wie daar echt de baas is. We zullen in ieder geval niet nalaten de meerderheidspartijen aan hun uitspraken te herinneren dat de onderste steen in de zaak Fortis moet bovenkomen. Mocht de commissie er toch mee ophouden, dan gaan CD&V en Open VLD kopje onder en zwichten ze voor het Franstalig liberaal overwicht in deze meerderheid.

Auteur:
Els De Rammelaere
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be