Politie Rotterdam Rijnmond

Vrijdag 13 februari 2009

* POLITIE HOUDT MINDERJARIGE WINKELDIEVEN AAN

ROTTERDAM-OOST / CAPELLE AAN DEN IJSSEL - De politie heeft donderdagmiddag 5 februari rond kwart voor zes in een supermarkt aan de Centrumpassage drie kinderjaren winkeldieven aangehouden. Twee meisjes van 16 jaar uit Capelle aan den IJssel en één
17-jarige jongen uit Rotterdam namen onder andere tijdschriften, make-up en ondergoed weg voor een geldbedrag van ruim 62 euro. Winkelpersoneel hield het drietal staande. Agenten brachten hen over naar het politiebureau. Een van de twee meisjes bekende ongeveer 100 winkeldiefstallen in de afgelopen 3 jaar, het andere meisje ongeveer 10. De politie nam de gestolen goederen in beslag. De 17-jarige jongen bleek niets met de diefstallen te maken te hebben. De verdachten werden heengezonden en zullen zich voor de rechter moeten verantwoorden.


* MAN BEKENT VERDUISTEREN ACHT AUTO'S
VLAARDINGEN - Nadat in januari van dit jaar een man werd aangehouden voor verduistering van een auto bij een automobielbedrijf in Schiedam, stelde de recherche van het district Waterweg-Noord een uitgebreid onderzoek in. Daarin bleek dat de 37-jarige man een auto voor een proefrit had meegekregen en die niet had teruggebracht. Gaandeweg het onderzoek bleek dat hij dit vaker had gedaan bij andere bedrijven in de regio's Hollands-Midden en Rotterdam-Rijnmond. In totaal zijn er 8 aangiften bij de politie binnengekomen. De man bekende de verduisteringen en verklaarde dat hij twee auto's had verkocht en de overigen op verschillende plaatsen had geparkeerd voor eventuele verkoop. Eén auto is teruggevonden in de Rotterdamse wijk Overschie. De overigen zijn nog spoorloos.
* STRAATROVERS AANGEHOUDEN
heeft dinsdag twee mannen aangehouden. Het tweetal wordt verdacht van het beroven van een 18-jarige Rotterdammer. Zondag 8 februari liep het slachtoffer rond kwart voor vier 's morgens op de Picassopassage. Vervolgens kwamen er mannen op hem af. Zij bedreigden de jongen met een vuurwapen gelijkend voorwerp en een mes. Hierop moest hij een bedrag pinnen en het geld afgeven aan zijn belagers. Ook moest hij persoonlijke eigendommen inleveren.
De jongen waarschuwde vervolgens de politie. Er werd direct een onderzoek ingesteld. Hierbij is gebruik gemaakt van onder andere getuigenverklaringen. Dit resulteerde dinsdagochtend in de aanhouding van één van de verdachten. Nog diezelfde dag werd ook een tweede verdachte aangehouden. Het gaat om een 21-jarige Capellenaar en een 23-jarige Gouwenaar.
De verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau en ingesloten in afwachting van het onderzoek.


* POLITIE ARRESTEERT MAN NA LOSSEN SCHOT
Politiemensen van het district Zuid hebben donderdagmiddag een
30-jarige Rotterdammer gearresteerd voor bedreiging. Rond één uur kreeg de politie de melding dat er een schot was gelost op de Voetjesstraat. Agenten gingen er meteen naartoe en stelden een onderzoek in. De verdachte werd gearresteerd toen hij een woning aan de Katendrechtse Lagedijk uit wilde vluchten. Na onderzoek bleek dat de Rotterdammer al langere tijd onenigheid heeft met een 25-jarige plaatsgenoot. Op de Voetjesstraat was het tweetal elkaar donderdagmiddag tegengekomen en werd het schot gelost. Het wapen is nog niet aangetroffen. De recherche van het district Zuid stelt een nader onderzoek in.


* GETUIGEN OVERVALLEN GEZOCHT
PRINS-ALEXANDER - De politie van district Oost is op zoek naar getuigen van een overval op een winkel aan de Kleine Beer. Donderdagmiddag rond twee uur werd een winkel aan de Kleine Beer overvallen door een man met een m. De overvaller bedreigde de
35-jarige caissière met een vuurwapen en nam een geld bedrag mee. Daarna ging hij ervandoor.
De politie, die de hoogste prioriteit geeft aan het oplossen van overvallen is opzoek naar getuigen van deze overval. Op het moment van de overval waren een aantal klanten in de winkel aanwezig die na de overval zijn weggegaan. De politie verzoekt dringend aan deze mensen op met hun contact op te nemen. Zij kunnen namelijk over informatie beschikken die kan leiden tot de aanhouding van de overvaller. Ook is het mogelijk dat winkelend publiek getuige is geweest van de overvaller. Nadat hij de overval pleegde en de winkel uitliep heeft hij zijn bivakmuts afgedaan. Het signalement van de overvaller luidt: een man met een licht getinte huidskleur in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar oud. Ongeveer 1.75 lange, breed postuur met een kaal geschoren hoofd. Hij had bolle donker bruine ogen, een brede mond met normale lippen. Hij was in het donker gekleed en droeg een donkere bombeerjack tot aan zijn middel en zwart handschoenen. Mocht u in de winkel zijn geweest of over informatie beschikken die betrekking heeft op deze overval belt u dan met politieagenten van de afdeling Opsporing van district Oost, telefoonnummer 0900-8844 of Anoniem via telefoonnummer 0800-7000.

FEIJENOORD-RIDDERSTER - In een woning aan de Streijenhagen zijn donderdagmiddag rond kwart over één, een 11-jarige jongen en een
20-jarige man overvallen.
Het tweetal was in de woning aanwezig toen twee mannen tussen de
16 en 20 jaar oud de woning binnendrongen. De slachtoffer werden met een mes bedreigd waarna het tweetal de woning doorzocht. Uit de woning werd een telefoon en een klein geldbedrag ontvreemd. De politie van district Feijenoord-Ridderster, afdeling Opsporing, onderzoekt deze laffe overval. Donderdagmiddag is een buurtonderzoek gehouden. De politie is opzoek naar getuigen van deze overval. De beide overvallers waren in het donker gekleed en droegen beiden een petje. Mocht u over informatie beschikken met betrekking tot deze overval belt u dan met telefoonnummer
0900-8844 of via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Als u in de omgeving van u woning of tijdens het winkelen verdachte personen ziet belt u dan direct met 112. De aanpak van overvallen heeft voor de politie Rotterdam-Rijnmond de allerhoogste prioriteit en het is de politie dan ook alles aan gelegen om de verdachten aan te houden. Vele tientallen politiemensen zetten dag en nacht alles in het werk om dit voor elkaar te krijgen.
Zowel preventief door gericht en zichtbaar te surveilleren, denk hierbij aan de rondcirkelende helikopter of surveillance tijdens openings- en sluitingstijden en agenten die surveilleren in burgerkleding. Maar ook door onafgebroken recherchewerk om de daders te pakken. De politie arresteerde zo vorig jaar ruim 200 overvallers.

De aanpak van overvallen heeft prioriteit nummer 1. De politie en gemeente hebben vele maatregelen genomen en zoeken daarbij de samenwerking met winkeliers als het gaat om voorzorgsmaatregelen zoals bijvoorbeeld camerasystemen en de DNA-spray. Maar ook het tijdig afromen van geld is belangrijk.
Aan winkelend publiek en bewoners wordt gevraagd om altijd alert te zijn op verdachte omstandigheden. Betaal daarnaast zoveel mogelijk met de pinpas en zorg ervoor dat zo min mogelijk mensen afweten van de mogelijke aanwezigheid van waardevolle goederen of geldbedragen in uw woning/kluis. Doe niet de deur open voor onbekenden die proberen met een smoes uw woning in te komen. De politie gaat verder met de onderzoeken, preventieve acties en ontwikkelt zich hierbij ook op technologisch en innovatief gebied. Voor (potentiële) overvallers geldt dat zij door de politie, hetzij thuis of na het uitzitten van de gevangenisstraf, gewaarschuwd worden. De politie houdt ze in de gaten en zet alles op alles om verdachten van overvallen aan te houden.


* MAN NA BRAND IN WONING AANGEHOUDEN
Donderdagavond rond half zeven ontstond er brand in een woning aan de Van Speykstraat. Twee medewerkers van Stadstoezicht trapten de deur, die door de bewoner was gebarricadeerd, in om de bewoner uit de woning te halen. Korte tijd later waren brandweer en politie ter plaatse.
Bewoners van omliggende woningen zijn enige tijd uit hun woning gehaald en konden na het blussen van de brand weer terug de woning in.
De 19-jarige verwarde Rotterdammer is overgebracht naar het ziekenhuis. De twee medewerkers van Stadstoezicht zijn naar het ziekenhuis overgebracht vanwege ingeademde rook. Naar de exacte oorzaak van de brand stelt de forensische opsporing een nader onderzoek in.


* POLITIE ROTTERDAM-RIJNMOND HULDIGT VRIJWILLIGERS

Tijdens een sfeervolle bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis in Rotterdam werd woensdagavond 11 februari 2009 een aantal politievrijwilligers nadrukkelijk in het zonnetje gezet. Een mooie gelegenheid ook om kennis te maken met de nieuwe korpsbeheerder Ahmed Aboutaleb, die samen met plaatsvervangend korpsbeheerder Ries Jansen de jubilarissen de bijbehorende versierselen opspelde.
In het kader van het 60-jarig bestaan van de Vrijwillige Politie in Nederland werd deze avond bekendgemaakt dat alle politievrijwilligers binnenkort een herinneringsmedaille krijgen uitgereikt: de Mr. Prof. Pieter van Vollenhovenpenning. Aansluitend daarop ontving Ries Jansen uit naam van alle vrijwilligers een beeldje, als dank voor zijn tomeloze inzet en enthousiasme waarmee hij zich sterk maakt voor het vrijwilligersbeleid van de politie Rotterdam-Rijnmond. Korpschef Meijboom maakte vervolgens bekend wie van de politievrijwilligers de zilveren schaal in ontvangst mocht nemen als Vrijwilliger van het jaar. Dit jaar viel die eer te beurt aan Klaas Blokland, die al meer dan 35 jaar vrijwilliger is in district Rotterdam-Centrum. Daar fungeert hij ook als coördinator en coach voor zijn collega's en is hij aanspreekpunt voor de RET. De jury was dan ook unaniem in haar oordeel: Klaas Blokland staat precies waar ook het politievrijwilligerschap binnen het korps Rotterdam-Rijnmond voor staat: op professionele en daadkrachtige wijze invulling geven aan het motto van de politie: Waakzaamheid en dienstbaarheid!'
In zijn toespraak benadrukte korpsbeheerder Aboutaleb dat vrijwilligers van groot belang zijn, niet alleen bij de politie, maar in de samenleving. Met name in de sportwereld zijn veel vrijwilligers actief, en de sportverenigingen zouden ook niet zonder hen kunnen. Wel maakt de korpsbeheerder zich zorgen over de aanwas van jongeren, die nog te weinig actief zijn in het vrijwilligerswerk. Aboutaleb roept het korps Rotterdam-Rijnmond dan ook op daar een aandachtspunt van te maken bij de werving van politievrijwilligers en volontairs.

---


-----
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Projectbureau Politie Vrijwilligers telefoonnummer 010- 2745740
* Naar boven