Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z02444 / 2080913240

Vragen van het lid Van der Ham (D66) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Economische Zaken over het bericht dat een groot tekort aan leraren Duits dreigt. (Ingezonden 12 februari 2009)


1
Is het bericht waar dat op termijn onvoldoende leraren Duits worden opgeleid om aan de vraag van het voortgezet onderwijs te kunnen voldoen? 1)


2
Hoe verhoudt het tekort aan leraren in vreemde talen zich tot uw ambities zoals beschreven in de internationaliseringsagenda middelbaar beroepsonderwijs? Stellen de kwalificatiedossiers in het mbo ook eisen aan de beheersing van vreemde talen en beschikken mbo-scholen over voldoende leraren in vreemde talen om leerlingen voor deze eisen klaar te stomen?


3
Deelt u de mening dat een goede beheersing van vreemde talen een voorwaarde is voor het functioneren van afgestudeerden in een internationale werkomgeving en in het bijzonder de Duitse taal gezien de omvang van de handelsrelaties tussen Nederland en Duitsland?


4
Wat heeft de regering ondernomen naar aanleiding van het bericht dat Nederland jaarlijks 7,8 miljard euro misloopt door gebrekkige beheersing van de Duitse taal? 2)


5
Hoe gaat u ervoor zorgen dat de kwaliteit en kwantiteit van de leraren in vreemde talen is geborgd?


1) Trouw, 5 februari 2009: "Wil de laatste leraar Duits het licht uitdoen?"
2) AD, 27 februari 2007: "Gebrekkig Duits kost miljarden"