Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z02436 / 2080913170

Vragen van de leden Dezentjé Hamming-Bluemink en De Krom (beiden VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie over het spreidingsbeleid ten aanzien van basisschoolleerlingen in Nijmegen. (Ingezonden 12 februari 2009)


1
Kent u het bericht "Mes in witte en zwarte scholen"? 1)


2
Is het waar dat Nijmegen een centraal meldpunt heeft ingevoerd dat ouders een bindend advies geeft over de school voor hun kind? Zo ja, wat vindt u daarvan en waarom?


3
Is het `spreidingsbeleid' van de gemeente Nijmegen wettelijk toegestaan en hoe verhouden de plannen zich tot de grondwettelijke vrijheid van onderwijs?


4
Als deze systematiek wordt toegestaan, betekent dat dan ook dat ouders van niet - gewichtleerlingen kunnen worden gedwongen hun kind of kinderen naar een islamitische school te sturen?


5
In hoeverre zijn ouders, scholen en gemeenteraad betrokken bij het beleid in Nijmegen en in hoeverre is er draagvlak in de gemeente?


6
Deelt u de mening dat ouders niet gedwongen moeten worden hun kind naar een bepaalde school te sturen, maar keuzevrijheid moeten hebben in de volledige schoolkeuze voor hun kind?


7
Bent u bereid de gemeente Nijmegen aan te spreken op dit beleid en hen te verzoeken het onmiddellijk te stoppen zodat ouders zelf een school kunnen kiezen?


1) De Telegraaf, 11 februari 2009

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Bosma (PVV), ingezonden 12 februari 2009 (vraagnummer 2009Z02435 / 2080913160)