Gemeente Soest

.

Bomen Citer en Spinet vervangen na aandringen bewoners

13 februari

De 15 acacia's aan de Citer en de 9 honingbomen, 3 elzen en 2 eiken aan de Spinet geven ernstige wortelopdruk. Hierdoor zijn de trottoirs en parkeervakken inmiddels zeer slecht toegankelijk en niet veilig. De gemeente Soest gaat deze bomen daarom, mede op aandringen van diverse bewoners, kappen.

Acacia's en honingbomen zijn fraaie bomen met een enigszins transparante kroon die nu, na bijna 30 jaar, ruim 20 meter hoog zijn. Een minder prettige eigenschap van met name de acacia is het oppervlakkige wortelgestel. De wortels gaan niet de diepte in, maar blijven dicht onder de oppervlakte.

Dit oppervlakkige wortelgestel in combinatie met weinig voeding in de bodem en geplant in de verharding, veroorzaakt het opdrukken van de omliggende verharding.

Ook andere andere bomen in de verharding veroorzaken door een slechte groeiplaats wortelopdruk.

De gemeente wil dat er een goede oplossing komt voor de wortelopdruk. Ook diverse bewoners van de Citer en de Spinet hebben tijdens de wijkschouw en wijkavond in juni bij het college er op aangedrongen de ontoelaatbare situatie aan te pakken.

Maatregelen om deze problemen afdoende en voor de langere termijn op te lossen zijn er echter niet. Het gedeeltelijk weghalen van wortels en de bestrating weer vlak leggen is namelijk een zeer tijdelijke oplossing. Om de trottoirs weer goed toegankelijk te maken, niet alleen voor voetgangers maar ook voor rolstoelgebruikers, moeten de bomen worden gekapt.

Naar aanleiding van de vele reacties tijdens de wijkschouw is daarom vorig jaar een kapvergunning verleend voor het kappen van de 15 acacia's aan de Citer en de 9 honingbomen aan de Spinet. Hierop zijn geen bewaren binnengekomen.

Aan de Citer en Spinet worden nieuwe bomen teruggeplant in de plantvakken. Dit betekent wel dat er minder bomen kunnen worden teruggeplant. Momenteel wordt bekeken of het mogelijk is om meer bomen terug te planten , bijvoorbeeld door het verplaatsen van lichtmasten in een plantvak. Doordat er geen bomen meer terugkomen in de parkeervakken, is het ook mogelijk om meer parkeervakken aan te leggen. Zo wordt ook het parkeertekort in dit deel van de wijk Overhees een beetje opgelost

Bij de verdere uitwerking van het plan, bleek dat nog een vijftal bomen in de Spinet nabij de watergangen vergelijkbare wortelopdruk veroorzaken. Voor deze bomen is in december 2008 een kapvergunning aangevraagd en verleend. Binnen de bezwaartermijn is één bezwaar ingediend, die ter afhandeling ligt bij de Bezwaarschriftencommissie. Dit bezwaarschrift is ondersteund door zo'n 15 handtekeningen van bewoners uit de buurt.

Nadat het college van Burgemeester en Wethouders een besluit heeft genomen op dit ingediende bezwaar, kan de uiteindelijke uitvoering van de werkzaamheden starten.

Mocht het besluit op het bezwaarschrift toch tot wijzigingen in het voorgestelde plan leiden, dan worden de bewoners van de Citer en Spinet hierover schriftelijk geïnformeerd.