Senternovem

13-02-2009 | Werk aan de winkel door Duurzame Energie Richtlijn

Binnenkort gaat de Duurzame Energie Richtlijn van kracht. Deze is in december 2008 vastgesteld door de Europese Commissie en het Europees Parlement en geldt voor alle lidstaten. Zodra de definitieve tekst in het publicatieblad van de Europese Unie is opgenomen, zijn de lidstaten wettelijk verplicht zich aan deze Richtlijn te houden. Werk aan de winkel dus voor alle lidstaten.

Twintig procent van alle energie die in de Europese Unie wordt verbruikt, moet in het jaar 2020 afkomstig zijn van natuurlijke hulpbronnen zoals wind, water of zon. Nu is dat nog maar 8,5 procent. Bovendien moet minstens 10 procent van alle energie in de vervoersector uit hernieuwbare bronnen afkomen. Dat zijn de overkoepelende doelstellingen die voor iedereen gelden. Daarnaast heeft elk lid van de Europese Unie zijn eigen doelstellingen gekregen.

Actieplannen
Iedere lidstaat moet in 2010 bij de Europese Commissie een nationaal actieplan indienen. Daarin komt ondermeer het energieverbruik van de lidstaat, de streefcijfers per sector (elektriciteit, verwarming en koeling en vervoer) en de trajecten die ondernomen worden om deze streefcijfers te bereiken.
De Europese Commissie heeft een indicatief traject vastgesteld voor de ontwikkeling van duurzame energie. Voor ieder jaar tussen 2005 en 2020 is berekend welk percentage duurzame energie bereikt moet worden om samen over tien jaar aan de gewenste 20 procent te komen. Wijkt een land af van dit traject? Dan dient er een nieuw plan te komen om weer op schema te lopen. Bij het maken van de actieplannen mogen de landen overleggen en samenwerken om de doelen te realiseren.

Uitgebreid pakket
Met deze richtlijn geeft de Europese Commissie invulling aan een omvangrijk klimaatpakket. Dit biedt diverse voordelen. Zo bevordert het technologische ontwikkeling en innovatie en schept het werkgelegenheid en kansen voor regionale ontwikkeling. Met name in plattelandsgebieden en geïsoleerde gebieden. Afhankelijk van de lidstaat, kan dit honderdduizenden mensen aan werk helpen.

EU Sustainable Energy Week
Wilt u er meer over weten? Tijdens de European Sustainable Energy Week van 9 tot en met 13 februari is er een meeting over dit onderwerp onder de titel Sustainable Bioenergy Strategies. De Europese Commissie en Aebiom organiseren dit in het kader van het BAP Driver project.