Waterschap Velt en Vecht


Waterschappen werken aan watertoets op website

PERSBERICHT-13-02-2007

Gemeenten die een ruimtelijk plan opstellen, bijvoorbeeld vanwege een bouwplan, zijn wettelijk verplicht om het waterschap om advies te vragen. Dit advies wordt vervolgens opgenomen in de waterparagraaf van het bestemmings- of bouwplan. Deze `watertoets' zorgt ervoor dat in een plan wordt opgenomen wat de gevolgen zijn voor de waterhuishouding.

De watertoets kost relatief veel tijd, zowel bij gemeenten als bij waterschappen. Daarom hebben een aantal waterschappen de handen ineen geslagen om te komen tot een digitale watertoets. Gemeenten en bedrijven die in opdracht van gemeenten een bestemmings- of bouwplan maken kunnen de watertoets dan zelf uitvoeren via de website www.dewatertoets.nl.

Het aanbieden van een digitale watertoets is mogelijk doordat bij het gros van de plannen de gevolgen voor de waterhuishouding beperkt zijn. Deze plannen kunnen worden uitgevoerd zonder dat het waterschap zich er intensief mee bemoeit. Uiteraard wil het waterschap wel zeker weten dat de gevolgen ook inderdaad beperkt blijven. Daarom zijn er beoordelingscriteria. Deze criteria zijn in de digitale watertoets opgenomen. Als het plan aan deze criteria voldoet dan kan in het plan worden volstaan met een `standaard waterparagraaf'. Voldoet het plan niet aan deze criteria, dan moeten gemeente en waterschap uiteraard wel met elkaar om de tafel.

Verschillende waterschappen waren al gestart met het ontwikkelen van een digitale watertoets, maar deze applicaties waren nog niet uitontwikkeld. In het voorjaar van 2008 is besloten om hiervan een gezamenlijk project te maken samen met de waterschappen uit Noord-Nederland en uit het Rijn-Oost gebied.

Begin 2009 wordt gestart met de ontwikkeling van de digitale watertoets. De verwachting is dat de waterschappen eind mei 2009 de gemeenten uit zullen nodigen om gebruik te gaan maken van de digitale watertoets via het internet.