Gemeente Hellevoetsluis


Warme truiendag in Hellevoetsluis

Vrijdag 13 februari is het ook in het gemeentehuis van Hellevoetsluis 'warme truiendag'. De kachel van het gemeentehuis is een graadje lager gezet. Wethouder Henk Joosten was er vrijdag vroeg bij om daar waar nodig de ambtenaren van een warme trui te voorzien.

In het kader van het Kyoto Protocol wordt op initiatief van het Klimaatverbond en Z@PP de landelijke actie "Warme Truiendag" georganiseerd.
Op 11 december is het Kyoto Protocol getekend wat op 16 februari 2005 van kracht is geworden. Met het verdrag zijn industrielanden overeengekomen om de uitstoot van broeikasgassen in 2008 - 2012 met 5,2 % te verminderen ten opzichte van 1990.
Op die dag zetten diverse scholen en kantoren en het gemeentehuis van Hellevoetsluis de verwarming een graad lager. De verwarming een graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2 uitstoot.

Dit is niet de enige actie van de gemeente Hellevoetsluis in het kader van het klimaatbeleid.
Op 18 september 2008 is het klimaatbeleidsplan 2008 - 2012 van de gemeente Hellevoetsluis vastgesteld. Doelstelling van het klimaatbeleid is een vermindering van het energieverbruik en een toename van het verbruik van duurzame energiebronnen. Samen met de andere gemeenten van de Stadsregio streeft Hellevoetsluis naar een CO2 reductie van 40% in 2025 ten opzichte van 1990. De gemeente Hellevoetsluis heeft de afgelopen jaren al verschillende activiteiten uitgevoerd op het gebied van het klimaatbeleid. In het kader van de voorbeeldfunctie staan er op het gemeentehuis 10 zonnepanelen en koopt de gemeente voor 100% groene stroom in. Verder is er een energie prestatie advies (EPA) uitgevoerd in het gemeentehuis. Naar aanleiding van dit advies wordt er momenteel energiezuinige verlichting geïnstalleerd en wordt er een onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden voor energieopslag in het gemeentehuis.
Voor de openbare verlichting is een quickscan uitgevoerd en wordt in de loop van dit jaar een beleidsplan openbare verlichting opgesteld. Voor de komende vier jaar zijn er verder nog een heel scala aan activiteiten gepland namelijk: energieprestatie adviezen gemeentelijke gebouwen, energievisies bij nieuwe ontwikkelingen, voortzetten van stimuleringstraject duurzaam ondernemen, onderzoek naar de haalbaarheid van autodaten, jaarlijkse deelname aan de week van de vooruitgang, lespakketten over energiebesparing op scholen, opschaling van de windmolens Haringvlietdam, etc.

02/13/2009