Gemeente Voerendaal

\ 13/2/2009 - Invoering hondenpoepbeleid Voerendaal per 1 maart 2009

Over twee weken is het dan zover. Per 1 maart 2009 worden in de gemeente Voerendaal regels voor het uitlaten van een hond ingevoerd.

Wat zijn de regels?

* Binnen de bebouwde kom geldt een opruimplicht. Hondenbezitters moeten zelf de poep van hun hond opruimen. Dit mag met een eigen opruimmiddel, maar er kan ook gebruik worden gemaakt van de door de gemeente verstrekte opruimzakjes en op aanvraag verkrijgbare hondenschepjes. Het hondenschepje wordt kostenloos verstrekt.
* Buiten de bebouwde kom geldt de opruimplicht alleen voor wegen, fiets-, wandel- en voetpaden. Op allle overige plaatsen, zoals groenstroken en dergelijke, hoeft hondenpoep niet te worden opgeruimd.

* Binnen de bebouwde kom geldt ook een aanlijnplicht. Dit betekent dat honden niet mogen loslopen.

* Buiten de bebouwde kom is het - uiteraard onder verantwoordelijkheid van de hondenbezitter - toegestaan om honden los te laten lopen.

* Er zijn terreinen waar honden niet mogen worden uitgelaten. Het gaat hier om begraafplaatsen, sportterreinen, speelplaatsen en speeltuinen. Deze locaties zijn voorzien van borden, zodat voor iedereen duidelijk is, dat de trouwe viervoeter daar niets te zoeken heeft, niet los en niet aan de lijn.
* Een opsporingsambtenaar ziet toe op de naleving van de regels. Waar nodig zal een procesverbaal worden opgemaakt. Deze opsporingsambtenaar is een medewerker van Bureau Handhaving van de gemeente Heerlen en rijdt rond in een grijze auto van de gemeente Heerlen.

* De hondenbezitter die zich niet aan de regels houdt, krijgt de volgende boete:

- hond niet aangelijnd: 60,--;

- uitwerpselen niet opgeruimd: 90,--.

* Voor iedere hond moet hondenbelasting worden betaald.
* Van houders van katten en paardenbezitters/ruiters wordt ook verwacht dat zij de uitwerpselen van hun dieren - voor zover mogelijk opruimen.

Wij gaan ervan uit dat het naleven van de regels zal leiden tot een behoud van een goed leefklimaat voor mens en dier in Voerendaal.