Gemeente Valkenswaard

op de Malpieheide

Plagwerk op de Malpieheide

De komende weken wordt gewerkt aan het herstellen van de natte heide op de Malpie. De werkzaamheden bestaan uit het afplaggen van de voedselrijke strooisellaag en het afvoeren van dit materiaal. Hierdoor zijn er in de maanden februari en maart machines op de heide te vinden. Het werk wordt uitgevoerd met aangepast materieel, er wordt gewerkt met rupsmachines.

De Malpieheide is een groot en wijds heideterrein. De gevarieerdheid van het terrein is groot, van droge heide en stuifzanden tot natte heide met gagelstruwelen en uitgestrekte vennen. Door de variatie in terreintypen is de soortenrijkdom ook groot.

Pijpenstrootje

Delen van de heide zijn echter vergrast met een dichte mat van Pijpenstrootje. Hierdoor krijgen andere plantensoorten minder kans zich te vestigen of raken overgroeid door de heuphoge pollen Pijpenstro. Een van de bijzondere plantensoorten die op de Malpie voorkomt is Klokjesgentiaan. Dit is een zeldzame plant die ook nog eens waardplant is van een bedreigde dagvlinder, het Gentiaanblauwtje. Om ervoor te zorgen dat er weer open zandige plekken komen wordt de dichte mat van Pijpenstro afgeplagd. Hierdoor ontstaat er een kiembed voor deze Klokjesgentianen en de natte heide krijgt meer variatie in structuur.

De groeiplaatsen van de Klokjesgentianen worden gespaard en in de buurt hiervan wordt het plagwerk uitgevoerd. De maatregelen worden kleinschalig uitgevoerd met verspreide plaglocaties.

De gemeente Valkenswaard laat het terrein beheren door Bosgroep Zuid Nederland. De werkzaamheden worden uitgevoerd met een subsidie binnen de regeling EffectGerichte Maatregelen van het Ministerie van LNV.